"Catastrofă naţională", "tragedie" şi "minciună". Sunt termenii duri folosiţi de preşedintele Klaus Iohannis pentru a descrie sistemul de învăţământ preuniversitar din România. Acesta nu e corelat cu piaţa muncii, consideră şeful statului, care a pledat pentru îndrumarea spre şcolile de meserii a tinerilor care nu au drag de carte.
Klaus Iohannis: „Există o catastrofă naţională, o necoralare profundă şi gravă. Noi avem o ţară plină de licee teoretice şi nici o şcoală care îi pregăteşte pentru o meserie.
Este o tragedie naţională Actualul sistem de învăţământ preuniversitar îi minte pe părinţi şi pe elevi că le dă o educaţie potrivită. Nu le dă, fiindcă nu este adaptată nici pieţei, nici timpului.
Trebuie să dăm o şansă tinerilor care nu mor de dragul cărţii, ei sunt mulţi şi nu trebuie să îi condamnăm pentru asta”.
Pledoaria preşedintelui pentru şcolile profesionale e susţinută de profesori.
Valentin Cucer - profesor de fizică la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea: „Foarte mulți elevi care poate că nu doresc să termine liceul, poate că au alte opțiuni de viitor, nu mai au unde să meargă. Ei ar putea sa fie niște meseriași foarte buni”.
Klaus Iohannis a venit cu o recomandare şi pentru companiile care se plâng că nu găsesc suficienţi muncitori calificaţi.
Klaus Iohannis: „Cred că este bine să îi luaţi în practică. Să spuneţi ce vreţi şi să luaţi practicanţi. Nu pe banii statului!”
Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, care a decis desfiinţarea şcolilor profesionale în 2009, vorbeşte acum despre necesitatea acestora: „Cred că avem nevoie de o şcoală profesională de doi-trei ani, pentru primul nivel de pregătire”.
În ultimii doi ani, numărul elevilor înscrişi în şcolile profesionale a crescut cu mai mult de 50%. Peste 80.000 de tineri urmează o astfel de formă de învăţământ.