La Cluj-Napoca ar putea fi înfiinţate în acest an 25 de clase profesionale. „Copilul va primi odată o bursă din partea statului de 200 de lei. Pe de altă parte, va primi o bursă din partea unităţii economice”, spune Valentin Cuibuş, inspector general IŞJ Cluj.
Iar patronul unei companii din Dej, care se ocupă cu prelucrarea hârtiei, a anunţat că acordă 30 de burse de câte 300 de lei, după care le oferă elevilor locuri de muncă.
La Timişoara, trei companii germane care au fabrici în zonă şi-au ales deja viitorii angajaţi din rândurile elevilor unui colegiu tehnic din oraş. Ca să obţină cea mai bună forţă de muncă, nemţii au venit și cu profesorii lor.
Elevii sunt încântaţi că există companii care vor intra în competiţie pentru ei, dacă vor fi bine pregătiţi pentru meseriile pe care vor să le urmeze. Aşa că mulţi sunt dispuşi să facă eforturi mari.
Învăţământul profesional are şi susţinerea ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. „Le recomand tinerilor să se îndrepte către profesiile tehnice, către şcolile profesionale şi către facultăţile tehnice. A început să fie o mare lipsă de personal calificat în domeniul tehnic”, susţine ministrul.
Dacă până acum numai absolvenții claselor a IX-a se puteau înscrie într-o clasă profesională, din toamnă și elevii care au absolvit gimnaziul vor putea alege să înveţe într-o astfel de clasă. Printre meseriile pe care le vor învăţa se numără cele de confecţioner, sudor, mecanic auto sau operator chimist.