Înscrierea în clasa pregătitoare se face în două etape. Prima începe luni, 16 februarie, când toate şcolile trebuie să afişeze numărul de locuri disponibile. Tot de atunci, unitățile respective trebuie să permită accesul părinţilor la câteva ore de curs şi întâlniri cu învăţătorii. Pe 23 februarie încep efectiv înscrierile.
Dacă vă înscrieţi copilul în clasa pregătitoare, trebuie să mergeţi la şcoală cu o cerere-tip, copii după certificatul de naştere al copilului şi după cartea de identitate a părintelui şi, foarte important, copiii care nu împlinesc şase ani până pe 31 august au nevoie de o evaluare psihosomatică. Se face la grădiniţă, începând de săptămâna viitoare.
Fiecare copil va fi arondat unei şcoli, în funcţie de domiciliul părinţilor. În căutarea școlii ideale, unii își iau viză de flotant care să le permită îndeplinirea acestui criteriu esențial.
În București, şcolile cu numerele 11, 49, 56, 97 și 146 sunt printre cele mai căutate.
„Conform planului de şcolarizare, avem trei clase la clasa pregătitoare. Suntem o şcoală aglomerată, a trebuit să cerem anul trecut suplimentarea planului de şcolarizare. Cu o clasă”, spune Radu Laurenţiu, directorul Şcolii I. G. Duca.
Însă nu mereu este posibilă suplimentarea. De aceea, Inspectoratul Şcolar sfătuieşte părinţii să rămână la şcolile la care sunt arondaţi direct.
„Vom respecta clar cifrele de şcolarizare care sunt aprobate, că nu ne permitem să plusăm efectivele de copii la o clasă, pentru că afectează activitatea procesului educativ”, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Şcolar al Municipiului București.
Părinţii pot rezerva un loc la şcoala din circumscripţie, ca soluţie pentru situaţia în care nu obțin înscrierea la şcoala dorită.