Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis, joi, rectorului Universităţii Central-Europene, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor. În document, Falcă îşi arată „îngrijorarea” faţă de „încercările dificile prin care trece în aceste zile” universitatea.
Gheorghe Falcă (PNL), a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primăria Arad s-a luat decizia de a se înainta o ofertă Universităţii Central-Europene (CEU) pentru relocarea în municipiul Arad.
„Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria faţă de Universitatea Central-Europeană, am transmis o scrisoare de solidaritate şi o ofertă de recolcare în Arad. Oraşul nostru face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaţii întregi. Mulţi români, chiar şi arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraş cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană şi aeroport internaţional”, a declarat Falcă.
El a precizat că a adresat scrisoarea rectorului CEU, Michael Ignatieff, căruia i-a transmis că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta.
La începutul scrisorii, Falcă arată că a aflat „cu îngrijorare despre încercările dificile prin care trece în aceste zile” CEU şi se declară solidar cu instituţia de învăţământ superior.
Primarul a declarat că regretă că în tinereţe nu a avut şansa să urmeze un program de studii oferit de una din fundaţiile care patronează universitatea.
Gheorghe Falcă a precizat că municipalitatea a găsit două clădiri pe care le poate oferi universităţii din Budapesta, una de 4.000 de metri pătraţi care are parter şi două etaje, ce ar putea fi folosită pentru procesul educativ, dar şi un cămin studenţesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri pătraţi şi include spaţii pentru servit masa.
Conform lui Falcă, universitatea ar urma să primească spaţii şi în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câţiva ani.
Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă.
Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.
Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie.
Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.
Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.
Mii de oameni, unguri şi străini, au protestat la Budapesta faţă de proiect.
Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Universitatea Central-Europeană din Budapesta, finanţată de George Soros, că a „trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare.
Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă”, care contravine „democraţiei iliberale” pe care o preferă el. Una dintre principalele surse de tensiuni a fost migraţie.
Premierul de dreapta, care la rândul său a beneficiat de pe urma unei burse finanţate de Soros, la un moment dat, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinătate se amestecă în afacerile ungare şi intenţionează să înăsprească normele ce le guvernează.
Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.
Marţi, Ungaria a aprobat, în procedură de urgenţă, legea care ar putea oblige universitatea finanţată de George Soros să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale, relatează Reuters.