Parlamentul Ungariei a adoptat controversata lege privind statutul universitățile, în ciuda protestelor din ultimele zile. O lege despre care mulți spun că are drept țintă desființarea reputatei Universităţii Central Europene, finanţată de omul de afaceri George Soros.
ACTUALIZARE 14.50: Parlamentul ungar a aprobat legea care modifică statutul universităților străine pe teritoriul Ungariei. Proiectul introduce obligaţia ca o instituţie de învăţământ superior care funcţionează în Ungaria să aibă un campus şi cursuri şi în ţara de origine. Iar dacă aceasta nu este dintr-un stat al Uniunii Europene, pentru recunoaşterea diplomelor este nevoie de un acord guvernamental.
Legea a trecut cu 123 de voturi pentru și 38 împotrivă, dar nu este încă în vigoare. Legea trebuie promulgată de președintele Ungariei și apoi publicată în Monitorul Oficial. Corespondentul Digi24 la Budapesta, Balasz Barabas, a explicat că cel mai probabil legea va intra în curând în vigoare deoarece Parlamentul a dezbătut și votat proiectul în regim de urgență ceea ce arată că este importantă pentru Executiv și președintele Ungariei a fost instituit la propunerea partidului de guvernare.
Tinerii care au organizat protestul de duminică, la care au participat 10.000 de oameni, au anunțat că în cazul în care legea va trece de Parlament vor organiza noi demonstrații, poate chiar și în această seară.
Propunerea Guvernului a scos pe străzile din Budapesta 10.000 de oameni, duminică seara. Protestatarii spun că legea este făcută special pentru a opri funcţionarea Universităţii Central-Europene, care este finanţată din 1991 de omul de afaceri George Soros. Universitatea este înregistrată în Statele Unite, dar nu are acolo nicio activitate.
Universitatea Central-Europeană (CEU) a avertizat că proiectul de lege propus săptămâna aceasta este inacceptabil şi că ameninţă libertatea academică din Ungaria. Rectorul CEU, Michael Ignatieff, s-a întâlnit cu secretarul pentru Educaţie Laszlo Palkovics şi i-a transmis că universitatea cere retragerea proiectului şi înlocuirea sa cu reglementări care să asigure că universităţile străine pot acţiona liber, relatează News.ro.
„A fost ruptă încrederea. Un remediu pur domestic nu mai este suficient. Nu vom închide niciodată această universitate şi vom menţine programele academice indiferent de ce se va întâmpla. Nu am făcut nimic greşit”, adăugat rectorul CEU.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Studenți și profesori din toată lumea, inclusiv din România, și-au declarat solidaritatea cu CEU, un stâlp al educației internaționale, și au avertizat că proiectul de lege pune în pericol libertatea academică.
Guvernul de la Budapesta s-a declarat deschis la negocieri, dar a insistat că nu va retrage proiectul de lege.
„Guvernul nu consideră justificată retragerea propunerilor de modificare a legilor privind studiile superioare, inclusiv condiţiile de operare ale instituţiilor străine de studii superioare din Ungaria”, a declarat un reprezentant al Ministerului Învăţământului pentru MTI.
Liderii universității spun că proiectul de lege aduce niște reguli care ar împiedica CEU să își desfășoare activitatea. Una dintre cereri este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.
Palkovics a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilaterale cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie, nu numai cu Guvernul federal. Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.
Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.
Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă”, care contravine „democraţiei iliberale” pe care o preferă el. Una dintre principalele surse de tensiuni a fost migraţia.
Premierul de dreapta, care la rândul său a beneficiat de pe urma unei burse finanţate de Soros, la un moment dat, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinătate se amestecă în afacerile ungare şi intenţionează să înăsprească normele ce le guvernează.
Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.
Citiți și: Marș de susţinere a universităţii lui Soros din Ungaria
Manifestațiile împotriva distrugerii CEU | Scrisoare de la Budapesta
Deputat Jobbik: Universitățile finanțate de Ungaria în România, afectate de modificarea legii Educației