Manifestațiile împotriva distrugerii CEU | Scrisoare de la Budapesta
Mii de oameni au ieșit pe străzile din Ungaria pentru a împiedica închiderea uneia dintre cele mai bune Universități din regiune: Central European Univesity (CEU).
În timp ce marile universități străine (printre care Oxford, Cambridge), precum și departamentul de stat american sau autorități din mai multe state și-au arătat suportul față de Universitatea CEU, Victor Ponta îl laudă pe premierul care vrea să o distrugă și spune că va iniția o lege similară în România.
În contextul unei restrângeri tot mai puternice a drepturilor în Ungaria (cu ziare închise peste noapte și presiuni asupra instituțiilor critice față de liderii de la Budapesta), devenea tot mai clar că CEU va fi o nouă țintă.
Săptămâna trecută premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că va scoate în afara legii activitatea Central European University, fondată de George Soros—motivul oficial ar fi că CEU face concurență neloială celorlalte universități. În realitate, Orban își continuă cruciada populistă anti-Soros și valorile occidentale.
În continuare, câteva gânduri de la un absolvent al CEU, care a ieșit duminică pe străzile din Budapesta, împreună cu mii de oameni.
Proteste duminică, 2 aprilie. Foto: I stand with CEU
Guvernul continuă să calce în picioare instituțiile democratice și să construiască un regim autoritar.
Simultan, pune în scenă un joc politic unde generează dușmani imaginari, folosindu-se de dezinformare. E vorba de “dușmani” precum imigranții, Bruxelles, opoziția de stânga, FMI — listă completată cu Soros și toate instituțiile care au avut ceva de-a face cu acesta. Asta în condițiile în care cam jumătate dintre reprezentanții Fidesz (partidul de la guvernare) au primit fonduri (burse) pentru educație de la Soros sau chiar au studiat la CEU. Există un secretar de stat care încă este înscris la această Universitate.
Universitatea CEU este importantă în sine fiindcă a funcționat ca un melting pot cultural pentru studenții din Estul Europei și ca o șansă ca aceștia să aibă acces la educație de top — în mare parte gratuită, fiindcă există un sistem generos de burse.
În Ungaria, CEU este o gură de aer, una dintre ultimele instituții independente de educație din țară, după ascensiunea la putere a lui Orban în 2010. După acest moment au existat o serie de tăieri ale finanțărilor de stat pentru universități (în special în domeniul științelor sociale), astfel încât doar cei bogați ajung să își permită studiile.
CEU a atras foarte multe fonduri de cercetare care au fost folosite în parteneriat cu alte universități din Ungaria.
În felul acesta Ungaria a reușit să ajungă pe harta universităților de top.
Mai mult, CEU a atras turiști la Budapesta, sub forma rudelor sau a prietenilor studenților de aici ori a participanților la numeroasele conferințe. Recent a construit o clădire cu o bibliotecă modernă în mijlocul orașului.
Din punct de vedere simbolic, închiderea unei instituții independente de educație pe baza unei legi făcute clar cu acest unic scop va bate ultimul cui în coșciugul democrației din Ungaria. Este înfricoșător ce se întâmplă aici.
***
Astăzi se va dezbate în parlament acest proiect de lege propus de guvern. Dacă trece, protestele vor continua.
Despre autor: Mate Veres este cercetător în științe sociale. A absolvit Central European University (CEU), University of Leuven și University of Southampton. În prezent este coordonator de cercetare la GKI Economic Research Co Budapest și profesor-asistent la Universitatea Obuda (Ungaria).
Introducerea aparține editorului: Laura Ștefănuț (follow)
- Etichete:
- ungaria
- proteste
- universitate
- studenti
- viktor orban
- fidesz
- laura stefanut
- ceu
- central european university