Au fost discuţii că subiectele la evaluarea naţională din acest an au fost mai uşoare decât în anii anteriori. „S-a întâmplat anul ăsta să fim mai bine ca anul trecut pe un artificiu”, a declarat la Digi24 Oana Moraru, expert în educaţie.
.Aceasta a subliniat că examenul acesta nu e un concurs sau o barieră, întrucât nici nu măsoară un ciclu de predare „E o măsurătoare artificială. Matematic, se măsoară algoritmi, nu se măsoară nimic practic, legat de viaţa practică sau de gândirea logică, pragmatică a copiilor”, a spus Oana Moraru.
„Examenul acesta reprezintă o ultimă rasuflare a sistemului care pune o pecete pe fruntea copilului. Nota te aruncă într-o bătălie pentru licee de top unde intră copiii selectaţi de la 9,50 în sus şi toţi părinţii încearcă să îşi înghesuie copiii aici. Nu e relevantă nota, în practică, contează cât de flexibil şi adaptabil eşti, gândirea critică”, a adăugat ea.
Potrivit expertului în educaţie, formal, toată lumea se bate să intre la licee de prestigiu, informal nu merită, se pune presiune pe copii.
„E modul toxic în care facem educaţie de multă vreme”, a spus Oana Moraru.
Aceasta a subliniat că toate companiile, când fac angajări, se uită mai puţin la diplome, şi mai mult dacă există disponibilitatea tânărului să înveţe.
„Toate angajările frecvente se fac pe calitatea individuală. Diploma, notele chiar nu mai contează”, a conchis Oana Moraru.
Citiți și: O firmă IT şi-a testat angajaţii cu subiectele de la Bac. Programator de top: „Nu ştiu dacă aş fi luat 5"