Părinţii nu au avut răbdare să-i aştepte acasă. Plini de emoţii, au venit la aeroport să-i întâmpine pe elevii medaliaţi la Olimpiada internaţională de Biologie organizată în Bali.
Mircea Dan Mirea, elev la Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova, a obţinut argintul. „Mi-am împlinit un vis pe care l-am avut de mult şi, mă rog, tot efortul pe care l-am depus a avut rezultate. A fost super, chiar dacă au fost mici probleme în organizare. (Ce nereguli?) Au fost nişte intârzieri cu subiectele”, a declarat Mircea Dan Mirea.
Medaliaţii cu bronz au fost Maria-Teodora Ilie, de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, şi Andrei Moldovanu, de la Liceul "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca.
„A fost o experienţă extraordinară. M-am bucurat foarte mult că am reuşit să merg la olimpiada aceasta şi am fost foarte surprinsă şi fericită când am primit medalia. (Subiectele au fost dificile?) Da, mai ales la practică au fost foarte dificile”, a spus Maria Teodora Ilie.
Andrei Moldovanu explică: „Se pune accentul mai mult pe raţiune şi gândire, în schimb, la faza naţională, din păcate, se pune accentul pe memorarea mai multor manuale”. Pentru Andrei, această medalie reprezintă rezultatul a doi ani de muncă intensă în biologie.
Din lotul olimpic al României a făcut parte şi Theodora Constantin. Ea învaţă la Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" din Iaşi. „Olimpiadele internaţionale pun mai mult accent pe practică decât la noi în ţară, cred că ce ni se cere nouă este mult mai restrâns ca materie”, spune Theodora-Alexandra Constantin.
La cea de-a 25 ediţie a olimpiadei internaţionale de biologie au participat elevi din 61 de ţări.
Școala românească, în ciuda deselor schimbări pe care le suferă, confirmă că are produse de valoare. În spatele rezultatelor excepţionale ale olimpicilor sunt însă ore de muncă individuală şi mulţi bani cheltuiţi de părinţi.