Părinții din sectorul 5 al Capitalei își vor putea monitoriza copii prin GPS. Primăria vrea să dezvolte un sistem IT de urmărire a elevilor. Psihologii atrag atenția, însă, că această măsură îi poate timora pe copii.
Copiii care învață la școlile din sectorul 5, vor putea fi supravegheați printr-un ceas cu cartelă SIM. Monitorizarea va putea fi posibilă doar dacă părintele sau tutorele legal își exprimă consimțământul scris pentru această activitate.
Primăria va cumpăra SIM-uri pentru ceasurile pe care copii le vor purta, astfel încât părinții să fie la curent cu activitatea celor mici. Aceștia vor fi notificați dacă, de exemplu, cel mic pleacă mai devreme de la școală sau dacă se abate din drumul spre casă.
Numai că monitorizarea în exces a copiilor nu are efecte benefice pe termen lung, spun specialiștii.
Anca Maftei, psiholog: Un adolescent altfel se va simți urmărit atunci când știe că orice mișcare a lui apare atât părinților, cât și poliției, astfel că poate duce la diferite tipuri de anxietate. E posibil ca acest cordon de securitate care îl învăluie pe copil de către părinte să fie un pic cam strâns atunci când în fiecare secundă, cel mic nu mai are libertatea de a alege întru totul atunci când este monitorizat. Poate va fi mai timorat, poate își va cenzura comportamente.
Nu toți părinții, însă, cred în performanța programului de monitorizare.
Otilia are o fetiță care urmează să treacă în clasa 0. Ea crede că acest sistem de monitorizare va fi inutil.
Otilia, părinte: Nu știu cât de eficient va fi. Din moment ce îți lași copilul la școală atunci cred că este în siguranță, nu trebuie să îi pui o brățară ca să fim siguri că este supravegheat acolo.
Autoritățile își propun ca minimum 10.000 de copii să fie monitorizați. Momentan proiectul aparține doar primăriei sector 5, însă ar putea fi preluat și de alte primării din capitală.