Valorea unei diplome ar fi dată de prestigiul Universităţii, susţine fostul ministru al Educaţiei, actual senator.
„Eu consider pe de o parte că universitatea trebuie să aibă autonomie decizională în probleme academice, dar în egală măsură ea trebuie să-şi asume şi responsabilitatea pentru toată oferta educaţională pe care o trimite către societate”, este părerea Ecaterinei Andronescu.
Propunerea vine după mai multe scandaluri în care au fost implicate universităţi care dădeau diplome fără acoperire. Pentru fabricile de diplome, spun cei din sistem, este nevoie de pedepse mai dure. Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei "Alma Mater", susţine chiar desfiinţarea universităţilor care eliberază diplome pe bandă rulantă.
Propunerea fostului ministru ar trebui să mărească autonomia universităţii. Este însă în contradicţie cu o alta, aflată la Comisia de învăţământ din Senat, care limitează drepturile rectorilor. Potrivit acesteia, rectorii nu mai pot anula diplome chiar dacă ştiu că au fost obţinute fraudulos.
„E o contradicţie, dar precum cunoaştem cele două proiecte nu au fost discutate faţa în faţă”, spune Anton Hadăr.
Mihnea Costoiu: Propunerea trebuie analizată
Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Mihnea Costoiu, susţine că propunerea Ecaterinei Andronescu trebuie analizată. „Se analizează care sunt eventualele consecinţe cu privire la recunoaşterea diplomelor la nivelul Uniunii Europene”, a spus acesta.
În statele unde sistemul funcţionează, angajatorul reglează piaţa luând studenţii de la cele mai bune facultăţi. În România situţia este diferită.
Propunerea urmează să fie discutată în Parlament, iar dacă va fi aprobată atunci începând cu anul viitor studenţii ar putea avea diplome doar cu sigla universităţii absolvite.