Dr. Beatrice Mahler: „Sunt îngrijorată de ce se va întâmpla în următoarea lună. E un lucru care m-a cutremurat”

Data publicării:
beatrice mahler vorbeste despre impactul covid asupra copiilor si deschiderea scolilor - captura digi
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București Foto: captură TV

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, spune că este îngrijorată de ce se va întâmpla în următoarea lună, odată cu începerea școlilor. Medicul se teme că regulile nu vor fi respectate, vor crește cazurile de îmbolnăvire și, în plus, vor apărea probleme și de altă natură. A povestit în acest sens, la Digi24, despre o situație cu care s-a confruntat în propriul spital, un caz care, a mărturisit managerul, „a cutremurat-o”.

Abia acum se va vedea impactul virusului asupra copiilor

Până în acest moment, studiile internaționale arată că în cazul copiilor, formele de COVID-19 sunt ușoare sau nu au deloc manifestări de boală, însă sunt transmițători. „Ce trebuie, însă, să știm și să reținem e că începe un moment în care abia vom descoperi la nivel mondial ce înseamnă impactul acestei infecții în rândul tinerilor și copiilor. Studiile care au fost făcute, destul de puține, în acest sens indică impactul și gradul de infecție al copiilor în comunități care au fost în stare de urgență, izolate. Datele arată că au fost de zece ori mai puțin infectați copiii decât adulții, pentru că adulții ieșeau din casă. (...) Este o situație pe care o cunoaștem azi, dar realitatea impactului o vom cunoaște în lunile următoare”, a punctat dr. Mahler.

„Va fi o provocare pentru fiecare țară, nu doar pentru România, să gestioneze această perioadă”, a subliniat dr. Beatrice Mahler. „Grija noastră trebuie să rămână constantă și atenția sporită atunci când vorbim de copii”, a atenționat medicul.

„Nu este un moment ușor, dar trebuie să călcăm cu grijă, pas cu pas, și să fim împreună, iar frica pe care o simt acum - și care este percepută și care este firească - ar trebui să nu ne întunece rațiunea”, a adăugat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Masca chiar protejează!

În orice pandemie, în orice epidemie, măsurile de profilaxie s-au dovedit eficiente, a reamintit Beatrice Mahler. 

„Cred că e nevoie de comunicare între medici și profesori, pentru că ei trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, riscurile pe care le evită dacă folosesc măsurile de protecție. Aceste riscuri sunt reale, sunt trăite în Marius Nasta de colegii mei. Dacă un coleg a venit infectat din concediu sau din comunitate, purtând mască ceilalți colegi nu au fost infectați. Prin urmare, masca chirurgicală, care nouă ni se pare banală, purtată corect protejează”, a subliniat Beatrice Mahler.

Stigmatizarea, o tendință periculoasă

Întrebată dacă este îngrijorată de ceea ce se va întâmpla în următoarea lună de zile, Beatrice Mahler a răspuns categoric: „Da!”.

„Mi-e teamă că regulile nu vor fi respectate, vorbim foarte frumos, dar aplicăm destul de greu reguli”, a spus managerul de la „Nasta”.

„Mai este un fenomen de care îmi este teamă, pentru că azi am primit în birou o cerere din partea unui coleg care este asistent, lucrează cu pacienți COVID, a fost între timp și bolnav de COVID și care solicita mutarea într-o secție non-COVID, pentru că este soțul unei doamne învățătoare și pentru că soția lui este stigmatizată la locul de  muncă!”, a povestit dr. Mahler. 

„Mi se pare anormal să privim cadrele din învățământ, să le stigmatizăm pentru că au în jurul lor persoane care îngrijesc acești pacienți. Este un lucru care pe mine mă cutremură”, a mărturisit managerul Institutului „Marius Nasta”.

A fi bolnav nu este o vină!

Întrebată cine a stigmatizat-o pe învățătoare, Mahler a spus că nu cunoaște multe detalii, dar din motivația cererii se înțelege că ceilalți colegi. Dr. Mahler a precizat că nu a dat încă un răspuns acestei cereri, pentru că fiind un caz atât de sensibil, vrea să vorbească direct cu colegul asistent și să-i ceară amănunte.

„Mă întreb ce se va întâmpla cu un copil, care este fraged, sau care este adolescent, dar care va simți această izolare din partea colegilor sau din partea profesorilor în cazul în care va fi bolnav de Covid. A fi bolnav nu este o vină, este o situație peste care cu siguranță poți să treci”, a mai spus dr. Beatrice Mahler, vineri seara, la Digi24.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...