Cum pot ajunge elevii de liceu să studieze în străinătate

Data publicării:
elevi liceu strainatate

Numărul elevilor de liceu care au aplicat pentru burse de studii în Marea Britanie, Elveţia sau Statele Unite este cu 30% mai mare ca în anii trecuţi. Puştii din țara noastră sunt din ce în ce mai interesaţi să urmeze liceul în străinătate. Partea bună este că, pentru o astfel de bursă contează portofoliul cu activităţi de voluntariat. Deci, a crescut şi numărul elevilor care fac voluntariat în România.

Andreea Coscai are 16 ani si urmeaza liceul în China. A ajuns acolo după ce a obţinut o bursă la școala fondată de Nelson Mandela. Diploma pe care o va obţine după terminarea clasei a -XII-a o va ajuta să aplice la o Universitate din Statele Unite.

„Suntem generaţia cu cele mai multe oportunităţi. Chiar poţi să afli foarte multe lucruri de pe internet, cum am aflat şi eu de bursă, de pe Facebook, de la prieteni”, afirmă Andreea Coscai, bursieră în China.

„E o chestie extraordinară şi suntem mândri că a fost admisă şi sperăm să fie o experienţă extraordinară pentru ea ca să completeze dezvoltarea ei personală. Ca să poată să-şi dea seama ce-şi doreşte să facă mai departe şi să fie o persoană fericită”, adaugă Patricia Coscai, mama Andreei.

Andreea este singura elevă din România admisă în acest program. La interviu au contat foarte mult activităţile sale extraşcolare. A lucrat ca voluntar din clasa a IX-a, iar anul trecut a lansat şi o carte, în care a scris despre experienţele ei din liceu. Acum, în China, are colegi din peste 90 de ţări.

„Poţi să cunoşti persoane din cealaltă parte a lumii şi să păstrezi legătura cu ei şi mi se pare că avem multe avantaje şi şanse mari să ajungem unde vrem şi să facem ce ne place”, precizează Andreea Coscai, bursieră în China.

Numărul elevilor de liceu din România care au concurat în acest an pentru burse de studii în străinătate este cu 30% mai mare ca în anii trecuţi. Majoritatea optează pentru Marea Britanie, Germania sau Elveţia.

„Elveţia este foarte dorită de părinţi pentru că este foarte cunoscut nivelul de trai şi modul în care studenţii ajung să se dezvolte. Sunt licee care oferă o foarte bună perspectivă pentru admiterea la Universităţi de top din America, Franţa, Germania, Marea Britanie”, declară Cătălina Arhire, consultant educaţional.

Indiferent de sistemul educaţional pe care îl accesezi în Marea Britanie o să ai parte de laboratoare, de concursuri în domeniu. Ai de asemenea toate facilităţile la dispoziţie. Profesorii sunt oameni din industrie care au experienţă nu doar în predare, ci şi în partea practică a domeniului”, adaugă Cătălina Arhire, consultant educaţional.

Pentru a obţine o astfel de bursă elevul trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

Bursele se acordă în baza meritelor academice. Deci, avem nevoie de rezultate academice foarte bune. Teste de matematică, de limba engleză la care să se obţină note foarte mari şi un portofoliu de activităţi extraşcolare foarte bogat. Sunt sisteme educaţionale recunoscute la nivel mondial, care se axează foarte mult nu doar pe dezvoltarea academică, ci şi pe dezvoltarea personală, a întregii personalităţi a copiilor”, spune Cătălina Arhire, consultant educaţional.

Cele mai râvnite burse sunt cele din Statele Unite ale Americii. Asta și pentru că toate costurile sunt suportate de guvernul american, iar elevii primesc inclusiv o alocaţie de 125 de dolari pe lună. 24 de elevi de liceu din România au plecat anul acesta pentru un an de studiu peste ocean.

Iată ce spun elevii:

„Îmi place foarte mult să călătoresc şi să socializez cu diferiţi oameni din diferite culturi.”

„Orice român trebuie să aibă în el visul american şi să ajungă acolo să facă un an de liceu e o oportunitate unică.”

Elevii care ajung în Statele Unite locuiesc la familii americane şi învaţă la şcolile publice de acolo. Sistemul de învăţământ este diferit, dar recunoscut în România.

„Cei 24 de bursieri cu care lucrăm acum cumva ne fac să îi şi invidiem. Observăm că una dintre bursiere călătorea spre Hawai, ea stă pe Coasta de Vest, în California, acolo este plasată. Are o familie gazdă extraordinară”, afirmă Eliza Chirilă, reprezentant al unui program România.

Puştii învaţă în primul rând engleză, spaniolă, istorie, ştiinţe politice, artă teatrală şi muzică. Pentru acest program pot aplica liceenii de clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a. Programul este deschis, însă, şi pentru adolescenţii cu dizabilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...