Elevii nu au mai mers la școală din martie. Cornul și laptele, da. În timpul crizei sanitare nu s-a mai gândit nimeni și la programul plătit din fonduri publice. Iar cutiile de lapte și cornurile au umplut depozitele școlilor.
Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara încă păstrează porțiile de corn și lapte pe care elevii trebuiau să le primească în martie.
Administrator: Ele au termen, dar undeva în luna a 7-a. Deci ar mai fi vreo lună, da.
Asta înseamnă costuri în plus pentru școli pe de-o parte. Gustările trebuie păstrate în condiții speciale.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: În această încăpere se păstrează laptele, dar și biscuiții pe care elevii trebuiau să îi primească în mod normal la școală. Aici trebuie păstrată o temperatură optimă de minimum 22 de grade și este monitorizată în permanență umiditatea. Încă sunt în garanție biscuiții, iar laptele trebuie păstrat neapărat la frigider ca să nu se altereze.
Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș: La nivelul județului Timiș avem un stoc de aproximativ 600.000 de produse care sunt în termenul deocamdată de garanție, dar în perioada următoare vor expira. Ar putea fi distribuite în mod special în centrele de copii din cadrul direcției protecției copilului.
La rândul său, ministrul Agriculturii spune că a anunțat școlile să nu mai ia cornuri și lapte încă de la debutul stării de urgență. Nu le-a spus însă funcționarilor din teritoiu ce să facă cu porțiile deja ajunse în școli.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Noi, la două zile după starea de urgență am anunțat și prefecturi, toți cei care gestionau acea situație de urgență în momentul respectiv. Acum există un act normativ care va rezolva această problemă.
Prin programul cornul și laptele, lansat în 2002, toți copiii de grădiniță și elevii din școlile primare și gimnaziale au dreptul în fiecare zi la un corn, sau un pachet de biscuiți, și o cutie de lapte sau un iaurt.
Editor web: Liviu Cojan