Ce planuri au cei patru liceeni români care vor ajunge la NASA

Data actualizării: Data publicării:
liceeni

Patru elevi din Timişoara vor ajunge luna aceasta în America, la concursul internaţional de robotică organizat de NASA. Tinerii au aflat la începutul anului că se numără printre finaliştii competiţiei, dar nu îşi permiteau să acopere costurile deplasării în Massachusetts. Între timp, problema s-a rezolvat. Nu cu bani de la buget, ci din donatii private.

Ei sunt "heRObotics", patru elevi din Timişoara, care proiectează roboţi-satelit. În ultimele patru luni, au muncit zi de zi la un dispozitiv virtual, pentru finala concursului organizat de NASA. Echipa s-a situat pe locul al şaselea dintre cele 14 finaliste.

Pavel Prodaniuc, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „În acest concurs, este el și despre robotică, dar noi am programat softul care operează pe roboți.”

David Cândreanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Am programat niște roboți(..) care se deplaseză pe Marte. (...) Anul acesta concursul a constituit în programarea roboților pentru a se deplasa, a aduna diferite componente și a le asambla într-o bază.”

Pavel Prodaniuc, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Am văzut că eram pe locul 6 internațional și eram foarte bucuroși.”

Vlad Mihai Ciuleanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Prima dată nu mi-a venit să cred, după aia m-am bucurat și după aceea evident... problemele financiare, am zis că nu o să reușim.”

Elevii timișoareni au fost „aduşi cu picioarele pe pământ" de autorităţi. Inspectoratul Şcolar le-a transmis inițial că nu are bani să suporte costul transportului şi cazării, 6.400 de dolari, dar că speră să obţină sponsorizări de la companii.

Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei heRObotics: „Când mă uitam în ochii lor credeam că vom ajunge. Apoi, când eram singură, mă gândeam că oare să fim în stare să facem rost de o sumă atât de mare să ajungem la MIT. Am rămas impresionată de campania în sprijinul nostru și ne-au făcut ca acest vis să devină realitate.”

În cele din urma, programatorii timișoreni vor ajunge la concursul internațional de robotică adresat elevilor de liceu. Evenimentul este organizat în Boston, Statele Unite, pe data de 27 ianuarie.

Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei heRObotics: „La MIT vor vedea live o transmisiune în direct, unde un cosmonaut, în condiții de microgravitație, va conduce competiția între cele două sfere, roboți, microroboți organizat pe stația spațiala.

Fineas Silaghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Concursul este organizat de MIT in colaborare cu NASA, dimploma va fi valoroasă și sperăm să conteze la viitorul loc de muncă și în carieră și la facultate.”

Vlad Mihai Ciuleanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Pentru noi, ca echipă, este un concurs important pentru că puțini oameni ajung la astfel de performanță. De asemenea, face cunoscut acest concurs și în alte licee. O să ia contact cu programarea mai multă lume. Pentru noi, o dimplomă de participare la MIT e bună și aia, e valoroasă.”

David Cândreanu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Noi mergem cu scopul de a câștiga, dar și experiența este valoroasă pentru noi.”

Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei heRObotics: „Este o șansă să ajungă la MIT. A fost un vis al lor, au spus de la început că vor ajunge la MIT. Eu i-am crezut.”

Pavel Prodaniuc, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,C.D.Loga" Timișoara: „Sunt niște oameni grozavi cu experiența în domeniul programării roboților și poate, în viitor, vom coda la propriu un robot care va opera pe lânga Pământ.”

În acest an, România este reprezentată la concursul din SUA de echipa timişoreană „heRObotics" şi de încă o echipă din Piatra Neamţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...