Cum se vede România, la 30 de ani după Revoluție, într-un reportaj Deutsche Welle

Data actualizării: Data publicării:
romania dw

Acum 30 de ani, Cortina de Fier s-a destrămat în Europa şi Războiul Rece dintre Est şi Vest s-a încheiat. Valul de revoluţii paşnice din 1989 a luat însă o întorsătură violentă în România. Cum a fost deci viaţa, de atunci încoace, pentru locuitorii fostelor ţări comuniste? se întreabă Deutsche Welle într-o serie de reportaje dedicate țărilor s-au aflat în spatele Cortinei de Fier. Ultimul episod al acestei serii a fost filmat în România. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Când regimul dictatorului Ceauşescu a fost răsturnat, speranţele au fost foarte mari. Dan Voinea s-a numărat printre revoluţionari - dar acum se simte dezamăgit de lipsa de progres.

Când a izbucnit Revoluţia, în decembrie 1989, Dan Voinea s-a aflat în vâltoarea ei. Într-o cazarmă din Târgovişte, dictatorul României, Nicolae Ceauşescu, urât de popor, şi soţia lui, Elena, erau judecaţi. Voinea, tânăr procuror pe vremea aceea, a întocmit rechizitoriul procesului cuplului prezidenţial.

„La dictatori de teapa lui Ceaușescu, singurele infracțiuni care mi s-au părut potrivit pentru faptele comise de el și de acoliții lui în timpul dictaturii erau cele de infracțiuni contra umanităţii”, spune Dan Voinea, fost procuror militar.

Iar pentru asta exista o singură pedeapsă. Soţii Ceauşescu au fost executaţi imediat după proces. N-au avut ocazia de a face apel. Procesul lor n-a prea avut legătură cu statul de drept. Însă după procesul rapid, transmis în direct, împuşcăturile de pe stradă au încetat. Numărul morţilor din România ajunsese deja la 1.000.

Procurorul Dan Voinea insistă că execuţia sumară a fost justificată. Ne arată găurile de glonţ acolo unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, la zid. Însă acum, după 30 de ani, el încă aşteaptă un adevărat nou început pentru România.

Dan Voinea: Tânăra generație să-și construiască statul de drept pe care și-l dorește

„Tânăra generație ar trebui să-și urmeze propriile sentimente și să-și construiască statul de drept pe care și-l doresc și pentru care s-au sacrificat tinerii de vârsta lor”, a declarat Dan Voinea pentru Deutsche Welle.

Partidul aflat actualmente la conducere, aşa-zişii social-democraţi, a suprimat, în repetate rânduri, violent, demonstraţii pentru un stat constituţional. În 2018, protestele s-au transformat în ciocniri sângeroase, amintește DW. De atunci, Piaţa Victoriei din Bucureşti a fost scena unor proteste continue.

La momentul filmărilor făcute de DW, actori, lucrători în domeniul teatrului şi artişti se adunaseră în Piață ca să demonstreze după ce guvernul a redus în mod drastic fondurile destinate artei. Printre ei se află actorul Ion Caramitru şi fiul său, Andrei. Ion e director al Teatrului Naţional din Bucureşti. Fiul său e om de afaceri şi politician, într-un nou partid de opoziţie, arată DW.

Ion Caramitru e cunoscut în România nu doar ca actor. El a fost unul dintre rebelii care au anunţat victoria Revoluţiei la televizor, în decembrie 1989. În prezent, e deziluzionat, spunând că Revoluţiei i s-au furat obiectivele.

Ion Caramitru: „Ce sentimente am trăit? De scârbă și totodată un fel de milă - legată de cu totul alte lucruri, care produc acest sentiment - la încercările disperate ale puterii de a modifica justiția în așa fel, încât să le iasă lor bine, să scape de pușcărie, să rămână cu banii. Nu pentru asta suntem născuți. Nu pentru asta trebuie să trăim astăzi. Trebuie să trăim într-o țară curată, până la urmă”.

România are mai puține autostrăzi decât oricare altă țară europeană

Andrei ne dă un exemplu pentru ce vrea să spună tatăl său. România e deficitară în privinţa infrastructurii. Are mai puţine autostrăzi decât oricare altă ţară europeană. Fondurile primite de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii au dispărut adesea în buzunarele unora. Andrei spune că acesta este doar unul dintre multele exemple.

Andrei Caramitru (USR, partid în opoziţie): „95 la sută din bani se duc prin faimosul PNDL, Pixul Lui Dragnea, pentru că sunt distribuite prin sate, la Tel Drum-uri, firme de casă, firme deținute de baronii locali etc., etc. care sunt practic furați”.

În Bucureşti, Ion Caramitru nu e doar director al Teatrului Naţional, ci şi actor, pe scenă. În săptămânile următoare va trebui să concedieze 52 de membri ai personalului, dacă guvernul îşi impune voinţa.

„Perpetuarea apucăturilor comuniste”

El spune că acest gen de despotism aminteşte de epoca dictaturii.

Ion Caramitru, director Teatrul Naţional: „Situația asta nu-i de azi, de ieri și ține de perpetuarea, fără niciun fel de complex, a apucăturilor comuniste”.

Dan Voinea vizitează adesea cimitirul în care sunt îngropate victimele Revoluţiei. Majoritatea aveau sub 30 de ani - adolescenţi, studenţi şi muncitori. O mare parte dintre ucigaşii lor încă nu au fost identificaţi.

Dan Voinea, fost procuror militar:  „Pentru toți acești tineri uciși în decembrie 1989 nu s-a făcut dreptate până la capăt”.

Rănile lăsate de era comunistă în România şi de revoluţia sângeroasă care i-a pus capăt, acum 30 de ani, sunt încă larg deschise, conchide reportajul Deutsche Welle.

Citiți și:  30 de ani de la „Picnicul Paneuropean”, prima fisură în Cortina de Fier. Artificiul contabil care a făcut posibilă deschiderea graniței

Oare Polonia s-a vândut? Ce cred polonezii de rând, la 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
BUCURESTI - ZIUA POLITIEI ROMANE - STANDURI EXPOZITIONALE - 25 M
Băiatul de opt ani, dispărut din fața unui centru de plasament din Craiova, a fost găsit
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului