Cum se poate vota cu urna mobilă la alegerile din 9 iunie. Biroul Electoral Central a stabilit cine are dreptul să ceară urna specială

Data publicării:
stampila vot 2 - inquam
Foto: InquamPhoos/Octav Ganea

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare pentru a vota la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie au posibilitatea de a vota cu ajutorul urnei mobile, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central. Ei trebuie să depună o cerere în acest sens și o dovadă a motivului pentru care nu se pot deplasa.

„Alegătorul care, din motive obiective, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, denumit în continuare alegător netransportabil, poate depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, denumite în continuare alegerile europarlamentare, pentru alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, denumite în continuare alegerile locale, şi/sau pentru ambele alegeri organizate în data de 9 iunie 2024, în condițiile prezentei legii şi ale prezentei hotărâri”, prevedede Hotărârea 65 a Biroului Electroal Central din 26 aprilie.

Hotarârea BEC poate fi citită integral aici:

Hotarare BEC 65 urna mobila

Biroul Electoral Central (BEC) a definit cine se încadrează în categotia alegătorilor netransportabili:

  • alegătorii care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate
  • alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private
  • persoanele reţinute, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă
  • persoanele asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu
  • persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale

În secțiile de votare din țară se utilizează o singură urnă specială în care vor fi introduse atât buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru alegerile locale.

În secţiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.

Cum se face cererea pentru urna mobilă

Cererile pentru vot cu urna mobilă pot fi depuse atât electronic, cât și fizic, prin intermediul oricărei persoane.

Respectivele cereri trebuie să fie datate și semnate olograf de către alegătorul care solicită urna specială și vor cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, conform mențiunilor din actul de identitate ori dovada de reședință, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea urnei speciale, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon, precum și scrutinul/scrutinele la care se va exercita dreptul de vot.

Cererile de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil.

„Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma «persoană netransportabilă». Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale eliberată de către medicul de familie al alegătorului.”

Cererile pentru urna specială se pot depune la biroul electoral al secției de votare inclusiv în ziua votării.

„Se recomandă ca depunerea cererilor în preziua votării la birourile electorale ale secțiilor de votare să se realizeze în intervalul orar 18.00-19.00, iar depunerea cererilor în ziua votării mai devreme de ora 14.00, pentru ca biroul electoral al secției de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secția de votare a respectivei echipe anterior orei 22.00”, prevede decizia BEC.

„Prin excepție de la prevederile alin. (5) și (6), cererile de vot prin intermediul urnei speciale însoțite de copiile actelor din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil, pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane sau prin e-mail, la biroul electoral de circumscripție comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului București, după caz, în perioada 27 mai - 7 iunie 2024.”

Hotărârea BEC conține în anexă și modelul cererii care trebuie completată pentru a putea vota cu rna mobilă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...