Un primar PSD din Bistrița-Năsăud e acuzat că a plătit mai multor alegători câte 700 de lei pentru un vot, ca să obțină un nou mandat

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ALEGERI 2024 - VOT - ILUSTRATIE - 9 IUN 2024
Foto: Inquam Photos / George Calin

700 de lei pentru un vot - atât ar fi plătit un primar din Bistrița-Năsăud ca să obțină un nou mandat. Anchetatorii au făcut mai multe percheziții, iar primarul în funcție a fost reținut. La fel și viceprimarul, dar și un angajat al primăriei și un viitor consilier local.

Cei patru sunt acuzați de corupţie şi fals în legătură cu acordarea voturilor în procesul electoral local, după ce au fost eliberate în fals mai multe adeverinţe pentru stabilirea domiciliului/reşedinţei pe raza comunei unor persoane care, în schimbul sumei de 700 de lei, ar fi urmat să voteze un anumit candidat/partid la alegerile locale.

„Ieri, 25 iulie 2024, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa – Năsăud, cu sprijinul colegilor din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Maramureş, Cluj, Sălaj şi Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, au pus în aplicare 7 mandate de percheziţii domiciliare, dintre care unul la sediul unei primării şi 6 la persoane fizice. De asemenea, au fost puse în executare 5 mandate de aducere a unor persoane la sediul unităţii de parchet”, potrivit unui comunicat al DGA citat de News.ro.

Activităţile au vizat strângerea unor probe cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fals, uz de fals, fals informatic şi coruperea alegătorilor

„În perioada martie - iunie 2024, funcţionari din cadrul unei primării din judeţul Bistriţa Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverinţe pentru stabilirea domiciliului/reşedinţei pe raza comunei a unor persoane care în realitate nu deţineau proprietăţi în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. În urma schimbării domiciliului şi a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei”, informează DGA.

Surse apropiate anchetei spun că vizați sunt primarul PSD al comunei Sânmihaiu de Câmpie Ioan Mate, viceprimarul Dorin Nicula, secretarul primăriei Lucian Adin Dragomir Oltenaş şi un viitor consilier local. De asemenea, se pare că în cazul a aproximativ a 100 de persoane există dovezi privind implicarea în acest caz.

Organizatia PSD Bistrita-Năsăud a reacționat spunâd că instituţiile competente sunt singurele care trebuie să analizeze orice suspiciune şi să analizeze dacă există încălcări ale legii.

„Am susţinut mereu că nimeni nu este mai presus de lege şi aşteptăm să vedem care sunt concluziile cercetărilor în curs. Până la soluţionarea situaţiei, persoanele în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, a transmis filiala PSD Bistriţa Năsăud.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale