Plajele de la malul mării s-au umplut de turiști, la fel și ștrandurile sunt pline în această perioadă. Luna iulie a venit cu temperaturi de peste 30 de grade și, tocmai de aceea, este cu atât mai important să ne amintim că soarele este bun, dar cu măsură. Expunerea prelungită în bătaia razelor ne poate provoca arsuri, insolație, dar și alergii. Tot mai mulți turiști se întorc din vacanțe cu astfel de probleme.
„Este important de știut că alergia solară se poate dezvolta oricând. Indiferent de momentul în care ne expunem, există șansa, chiar dacă am avut expuneri înainte, să apară.
Sunt niște factori genetici care ne sunt nefavorabili în această evoluție către alergia solară. Mai e și folosirea anumitor produse, cum ar fi parfumurile sau dezinfectanții, în momentul în care le folosim, zona respectivă se sensibilizează la soare.
Mai sunt persoane care sunt în tratament cu anumite medicamente, care sunt considerate de noi fotosensibilizante și pot să grăbească apariția acestei alergii solare. Uneori ele sunt incluse și în loțiunile pentru plajă, dar se încearcă să nu mai existe aceste parfumuri acolo.
Alergia la soare se manifestă prin roșeață pe piele, ne mănâncă, uneori pot apărea vezicule ca la arsură, dar este diferită arsura solară de alergia solară. Poate să evolueze și cu simptome sistemice – adică poate să scadă tensiunea, să avem dureri de cap, greață, amețeli și atunci trebuie neapărat să mergem la medic.
Loțiunea solară ne ajută pentru că, în general, zonele care sunt mai sensibile trebuie neapărat protejate. Avem nevoie să aplicăm această loțiune 50, mai ales în perioada verii, cu reaplicare la 2-3 ore.
Aici este cea mai mare problemă, persoanele uită să reaplice pe parcursul zilei. Totodată, la copii este important să poarte pălăriuțe, ochelari de soare și haine de protecție UV, mai ales pentru copii mici.
Copiii sunt mai sensibili pentru că au o producție mai mică de melanină decât noi, sunt mai puțin obișnuiți, au și un corp mai micuț și atunci mult mai sensibil și au șansa mai mare să ajungă la simptome sistemice și de aceea trebuie protejați mai bine. Există loțiuni speciale pentru copii, bebelușii de la șase luni încolo au o loțiune speciale.
Oricum, până în șase luni ar trebui privați de soare pe cât posibil.”, a spus, la Digi24, Cristina Soare, dermatolog.
Editor : Adrian Dumitru