Cum încearcă Rusia destabilizarea României și a Europei

Data actualizării: Data publicării:
rusia vs europa shutterstock_86530885
Foto: Shutterstock

Oligarhii lui Vladimir Putin și cei din Partidul Comunist chinez stau cu valizele de bani pregătite și abia așteaptă să cumpere firmele din România care vor falimenta odată cu noile prevederi ale proiectului de ordonanță din domeniul fiscalității pe care îl pregătește Guvernul Dăncilă cu girul liderului PSD, Liviu Dragnea. Rusia nu provoacă neapărat crize, dar le așteaptă, le simte și apoi le întărește. Interesul Moscovei este ca statele democratice să devină cât mai puțin guvernabile sau să le transforme în cai troieni care să-i servească interesele. În această ecuație, este iresponsabil și girul pe care România îl dă actualei puteri de la Chișinău. Sunt câteva dintre opiniile exprimate de invitații lui Tudor Mușat în emisiunea „Imparțial” de la Digi24: Dan Dungaciu, Iulian Fota și Sabin Orcan.

Sabin Orcan, jurnalist Newsweek România: Dacă mâine se aplică impozitul pe cifra de afaceri - care nu există în lumea asta în nicio țară din lumea civilizată, să ne-nțelegem - și nu se mai aplică impozitul pe profit, conform unei analize făcute de Ziarul Financiar, foarte aplicată, o treime din firmele înregistrate în România, fie ele străine sau românești, dau faliment. Eu vă întreb: cine credeți că vor cumpăra „asset”-urile acelor firme, afacerile acelor firme din România? Credeți că vor veni alți occidentali care vor spune bă, occidentalii ăștia au fost puși cu botul pe labe de Dragnea, hai să venim noi să investim în România, ne vor mai acorda o șansă? Nu! Vă spun eu cine stau pregătiți cu banii - mi-i și imaginez, în geamantane, pentru că așa sunt ei, mafioți - stau cu ei pregătiți oligarhii lui Putin, Partidul Comunist Chinez, care are și el oligarhii săi, băieții ăștia sunt cu banii pregătiți, numai să li se spună: aveți undă verde să veniți în România, să investiți, să vă spălați bani, nu contează dacă faceți profit mai mic. Pentru că oamenii ăștia vor respecta regulile lui Dragnea, nu regulile statului de drept și atunci de-asta vă spun, n-are nevoie Putin de nimic, n-are nevoie nici măcar să dea miliarde de euro la propaganda antiromânescă din România și din Republica Moldova. Are atâția idioți utili, care fac propagandă împotriva statului de drept, împotriva Occidentului, încât cheltuie foarte puțin Rusia în România, să știți!

Tudor Mușat, realizator „Imparțial”: E o formă de alimentare din laboratoarele astea de la Est sau pur și simplu se potrivește, se nimerește cu intențiile rușilor?

Rușii au mai degrabă rolul unei hiene

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române: E un risc aici: să faci Rusia mai mare decât e, mai importantă decât e. Pentru că rușii, când citesc anumite relatări de presă, chiar din Statele Unite sau Europa, au sentimentul grandilocvenței: au impresia că sunt un leu care se plimbă prin lume și cu o labă lovește Franța, cu cealaltă Marea Britanie, lovește și America... E, nu-i un leu! E mai degrabă rolul unei hiene, care simte criza și eventual se duce acolo și întărește criza. Adică: nu inventează, de fapt, crizele. Francezii nu o votează pe doamna Le Pen că au plătit rușii; rușii au plătit-o că o votează francezii. Adică ei ce fac? Ei pun peste o rană, întăresc toate aceste chestiuni. Ce îi interesează pe ei? N-au chestiuni personale, nu le place de Trump mai mult decât de  Hillary Clinton, să fim serioși! Dar lor le servește mult mai bine un scandal cât mai profund în America, care mută agenda americană, așa cum se întâmplă în Europa: statele astea să devină mult mai puțin guvernabile. În momentul în care populația își pierde încrederea într-un anumit tip de elite, care sunt elitele de mainstream, Federația Rusă se duce la noii politicieni care apar pe scenă și încearcă să-i momească sau să-i ajute. De ce? Pentru că ei sunt cei care, în viziunea Rusiei, produc un soi de dezechilibru care fac statele mult mai puțin guvernabile. Lor le folosește ca Uniunea Europeană să fie cât mai puțin unită, unitară, și ăsta este proiectul rusesc din 1953, când Schumann... a avut de fapt două proiecte: Comunitatea Oțelului și Cărbunelui și proiectul armatei comune. În Franța a căzut proiectul armatei comune de ce? Pentru că două partide au votat împotrivă: comuniștii francezi, cu ordin de la Moscova, și gaulliștii, duri, francezi, din cauză că ei nu voiau să fie în aceeași armată cu nemții. Rusia s-a temut de asta, pentru că nicio armată în partea europeană nu poate să învingă Rusia. Iar a doua chestiune - ca europenii și americanii să nu se înțeleagă: asta le servește lor, nu-i interesează cine guvernează într-un stat X, Y sau Z, dar îi interesează ca această dispută să depotențeze, inclusiv în termeni de securitate, aceste state care nu sunt prietenii Federației Ruse. Or, în statele din Polonia, Ungaria, sper Doamne ferește să nu vină și în România situația asta, această decuplare a acestor state de Bruxelles și transformarea lor în cai troieni este un joc care Rusiei îi convine, pentru că scoate din joc state precum Polonia și România, care în esență ar avea apetența să atragă atenția Occidentului.

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate: Deocamdată, orice ar face, Ungaria și Polonia rămân niște țări occidentale. (...) Grav este că lucrurile astea se petrec nu numai în România. În aceleași timp și aproape cu argumente identice, chestiunea asta se întâmplă și în Republica Moldova. Adică tot tabloul ăsta arată ca și cum românitatea în ansamblu duce un război cu Uniunea Europeană. Noi, România, ne certăm cu Uniunea Europeană, la Chișinău - o parte importantă din populația românească, evident, manipulată, prost informată etc și condusă de unii în mod intenționat - se opune Uniunii Europene, adică toată această suprapunere, toată această coincidență... Deocamdată, cele două tabere se ajută una pe cealaltă. Ne-am opus la Bruxelles sancțiunilor europene - justificate, după părerea mea - împotriva Republicii Moldova, într-o colaborare foarte interesantă cu Ungaria. 

Acuzații de înaltă trădare și la București, și la Chișinău. O coincidență?

Dan Dungaciu: Este iresponsabil girul pe care România îl dă actualei puteri de la Chișinău. România, stat european, stat euroatlantic. Și acest lucru cred că cineva trebuie să-l spună un pic mai apăsat în statul acesta. Și nu pentru că deja au venit voci de la Chișinău spunând Bucureștiule, nu vă mai implicați în politică de partea ăstora, pentru că aceia nu sunt guvernarea, aceia reprezintă un melanj, un amestec foarte, foarte pervers între președintele Dodon și Guvern, care împreună, proiectul lor, după părerea mea, este indubitabil un proiect rusesc, pentru că este un proiect strategic. Proiectul de soluționare a conflictului înghețat din regiunea transnistreană este un proiect rusesc fără dar și poate. Eu nu știu dacă România face asta deliberat sau, cum să spun, în România e foarte greu să distingi între prostie și ticăloșie în ultima vreme. Ce fac ei acum - girează un proiect care este sută la sută rusesc. Soluționarea problemei transnistrene are ca țintă principală nu Republica Moldova, ci Ucraina. E prea mult consens în statul ăsta pe Republica Moldova! Cine face politica pe Republica Moldova în statul român? Guvernul, Președinția, ce instituții fac politica externă a statului român? Cine pune pe masa oficialilor textul ăla în care se spune: trebuie să susținem necondiționat Republica Moldova, în condițiile în care UE în acest moment a tăiat toată finanțarea și tu blochezi, cu Ungaria? E o chestiune care ar merita să fie discutată mai mult, ține de securitatea cel puțin națională.

Iulian Fota: Uitați-vă un pic la ideea asta de înaltă trădare. Președintele României, pentru că este principalul actor al taberei pro-occidentale, este acuzat de înaltă trădare, culmea! Exact în aceleași timp, la Chișinău, cei doi actori politici interni, susținători mari ai orientării proeuropene a Republicii Moldova - Maia Sandu și cu Andrei Năstase -  sunt acuzați de „trădare națională”. Măi, frate, aceeași idee rostogolită de două ori, împotriva proeuropenilor de la București la Chișinău, asta-i o coincidență? Parcă-i puțintel cam prea mult!

Sabin Orcan: Dl. Dragnea nu cred că face asta (acuzația de înaltă trădare la adresa președintelui - n.r.) întâmplător și nu cred în coincidențe și cred că le convine.  Motivul principal al criticilor - care, din păcate, prind la pături mai largi din populația României, nu numai la cei cu suflet psd-ist - și anume teoriile conspirației, că ne otrăvesc străinii, că vin să ne fure țărișoara etc., sunt făcute propagandistic tocmai ca să prindă la un public tot mai larg și au o țintă: să ne lase Europa în pace cu statul de drept și atunci îi lăsăm și noi în pace cu interdicțiile lor.

Citiți și: 

Care este strategia NATO la Marea Neagră. Interviu exclusiv cu secretarul general al Alianței

Urmăriți mai jos alte două părți ale emisiunii „Imparțial” în care invitații vorbesc despre situația de securitate mai largă din regiune, o ecuație în care apar România, Ucraina, Republica Moldova, Rusia, dar și NATO: 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...