Exclusiv Iulian Fota: Viitorul președinte va trebui să pregătească România pentru o agresiune militară. „Va fi responsabilitatea numărul 1”

Data actualizării: Data publicării:
alegeri-prezidentiale-pupitru-cotroceni-presidency-digi24 (1)
Viitorul președinte al României va trebui să pregătească țara pentru o agresiune militară .Fotografie modificată via presidency.ro

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a vorbit, miercuri, la Interviurile Digi24.ro despre amenințările în creștere la nivel global și climatul de instabilitate generat de schimbările geopolitice. Acesta a vorbit despre riscul ca România să fie în situația de a-și apăra militar teritoriul. Fostul consilier consideră că „responsabilitatea principală a viitorului președinte al României va consta în pregătirea țării noastre pentru o agresiune militară, inevitabilă”.

Iulian Fota consideră că avertismentele miniștrilor de externe și a celor de apărare  de la nivel european, care au vorbit despre neceistatea pregătirii continentului pentru o conflagrație la scara largă, trebuie luate în serios și crede că viitorul președinte trebuie să pregătească țara pentru un conflict: Din noiembrie anul trecut am constatat cel puțin 9 oficiali de nivel înalt, miniștri ai apărării, miniștri de externe, șefi de stat major, premieri care au spus cu subiect și predicat că trebuie să ne pregătim pentru că ei se așteaptă ca undeva în următorii ani să ne confruntăm cu o agresiune militară.

Alexandru Rotaru: O să vreau să ne dați detalii.

Iulian Fota: Ce diferă la oamenii ăștia este când se va întâmpla chestia asta. Unii zic peste 3 ani, alții zic peste 5 ani, unii sunt mai optimiști, zic peste 8 ani, dar niciunul dintre ei nu revine asupra afirmației. Și, repet, avem am o listă lungă și are sens, pentru că uitați-vă la ruși. N-au putut să-și rezolve diplomatic problemele, au încercat o soluție militară. China e posibil să încerce soluția militară la problema numărul, care este Taiwanul. Iranul, pentru prima dată, atacă direct Israelul masiv,  cu drone și cu rachete. Înainte atacase Israelul numai indirect, prin Hezbollah și alți interpuși. Deci, faptul că țările din ce în ce mai multe sunt tentate să apeleze la soluții militare, asta face pe toată lumea să fie extrem de preocupată, îngrijorată

Acesta a mai adăugat: De aia ne punem problema de comisar pentru apărare, pentru că n-avem suficientă industrie de apărare și ne dăm seama că războaiele consumă milioane de obuze și noi nu suntem în stare să le producem. Acest aspect vine la pachet cu populismul și eu sunt atacat că fac un discurs al războiului. Dacă ceea ce eu fac, pledoaria pe care eu am și explicații pe care le dau sunt interpretate de către unii ca o pledoarie pro-război, Ucraina este de vină ca victimă și mulți uită că Rusia este cea care a a agresat. Discutăm vinovăția victimei și nu discutăm modul în care ar trebui să sancționăm greșelile agresorului. Adică pe fondul ăsta de confuzie morală și de busolă dată peste cap, o dată în plus va fi dificil să identificăm ce avem de făcut, dar, după părerea mea, asta trebuie să facă, scrie și în constituție: Președintele e responsabil de pregătirea pentru agresiune militară. Deci, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare.

Aminitim, la începutul acestui an, o serie de miniștri din UE au vorbit despre o conflagrație inevitabilă. Spre exemplu, ministrul german al apărării declara: „Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029”. „Trebuie să promovăm măsuri de descurajare, pentru ca situația să nu se înrăutățească”, a spus el, adăugând că finanțele, materialele și personalul sunt esențiale pentru acest obiectiv.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura mare din lume care NU are țărmuri
Digi FM
"Dacă Dumnezeu voia altceva pentru mine, m-aş fi bătut să te am". Mesajul emoționant al soției portarului...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
Șoferii români se plâng de amenzile date în Grecia: „Este prima dată în cei 11 ani, de când venim” FOTO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
De ce nu ar trebui niciodată să stropești cu apă un câine pe caniculă: „Îi vei face și mai mult rău”
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...