Gazetarul Cristian Tudor Popescu a apreciat, în cadrul unei intervenții telefonice la Digi 24, că actuala criză SUA-Iran este, de fapt, „o joint venture” între președintele SUA, Donald Trump și regimul de la Teheran, din care ambele tabere au, de fapt, de câștigat.
„Ce vedem acum este ceea ce se numește în afaceri o «joint venture», o afacere în comun a două părți din care câștigă ambele”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Donald Trump dorește, în felul acesta, să dea impresia de om forte, de hotărâre, care să contrabalanseze faptul că este pus în procedură de suspendare în Congresul american. Soleimani era și acum un an, și acum doi ani, și acum trei ani, același ucigaș internațional care a contribuit la moartea multor civili nevinovați. Putea să fie omorât cu multă vreme în urmă. A fost omorât acum, pentru că are acest interes de imagine Donald Trump”, a spus C.T. Popescu.
În plus, Trump dorește „să distrugă până la capăt” construcția de securitate a lui Barack Obama în relația SUA-Iran, iar interesul e unul electoral, în condițiile în care, cel mai probabil, Trump se va bate, la alegerile prezidențiale din acest an, cu Joe Biden, fostul vicepreșdinte SUA din timpul administrației Barack Obama. Obama”.
„De partea cealaltă, cu un cinism egal - de aceea e posibilă acest joint-venture între Tump, ayatolahi și sângeroasele gărzi revoluționare de la Teheran - regimul de la Teheran îi mulțumește, de fapt, în sinea sa, lui Donald Trump. Cea mai mare problemă a regimului de la Teheran este opoziția din ce în ce mai puternică din poporul iranian la această dictatură sinistră a teocrației de la Teheran. Atâta vreme cât le-a dat Trump martirul în jurul căruia să se alinieze regimul teocratic și să se mobilizeze masele naționalist-islamiste, sprijinitoare ale regimului, totul merge cum spune Trump, după ce Teheranul a trimis rachete asupra bazelor SUA din Irak: totul e bine. Și așa este. Totul e bine. Și pentru el și pentru dictatura din Iran”, a spus C.T. Popescu la Digi 24.
CTP: „Nu începe Al Treilea Război Mondial. Nu vine nicio rachetă iraniană peste noi”
Gazetarul a comentat și discursul lui Donald Trump, rostit în fața națiunii, ca reacție la recentele atacuri cu rachete ale Iranului, despre care a spus că este „un frumos episod de campanie electorală”.
„E un discurs de campanie electorală ca la carte al domnului Trump. I-au murit lăudătorii, se laudă singur, ce a făcut, ce a dres, ce a restructurat, cât de mare este el”, a apreciat C.T. Popescu.
„Pe scurt, domnul Trump consideră că schimburile lui prietenești cu Kim Jon Un, cu care a încercat să își alimenteze poziția de om forte,în care Kim Jong Un era «Rachetistul» («Rocketman»), iar liderul nord-coreean îl făcea pe Trump «Marele Ramolit», s-au fumat la americani, prin urmare Trump a găsit un partener nou de astfel de coțcărie”, a precizat C.T. Popescu.
Astfel, conform gazetarului, Trump nu a făcut decât să arunce cu vorbe dar că, din tot discursul său există un singur lucru de care se poate teme regimul de la Teheran: înăsprirea sancțiunilor economice aplicate Iranului.
„Dacă reușesc să îi convingă americanii și pe europeni să izoleze Iranul, liderii religioși au o mare problemă cu populația iraniană, care e cu nervii întinși din pricina nivelului de trai tot mai rău”, a spus C.T. Popescu .
Gazetarul a spus că vor mai exista „hârjoneli” între SUA și Iran, „care s-ar putea solda, în continuare, cu morți, dar nu începe Al Treilea Război Mondial, se temeau unii că vin rachetele iraniene peste noi. Nu vine nicio rachetă iraniană peste noi”.
Editor web: Mihnea Lazăr