Cseke Attlia: Peste 27% din populaţia din România nu este deservită de reţea de apă

Data publicării:
fantana in curte
Peste un sfert dintre români nu sunt racordați la sistemul public de alimentare cu apă. Foto: Getty Images

Ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri că 27,7% din populaţie nu este deservită de reţea de apă şi 44% de reţea de canalizare, iar Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" va rezolva multe dintre proiectele de investiţii care asigură aceste utilităţi.

"Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny are cadru financiar stabilit şi vom trece la prioritizarea, în primă etapă pe judeţe, a investiţiilor şi pentru acest lucru vom folosi şi criterii specifice, de infrastructură locală, adică vom lua în considerare nivelul de dezvoltare al fiecărui judeţ, pe UAT-uri, astfel încât să încercăm să acordăm finanţări acolo unde este mai mult necesar, pentru un anumit tip de investiţie. Concret, în ceea ce priveşte populaţia care nu este deservită de reţea de apă, astăzi, în România, la nivel naţional avem 27,7% din întreaga populaţie", a precizat Cseke Attila, aflat la Târgoviște.

Potrivit acestuia, pentru judeţul Dâmboviţa acest indicator este 28,6%, puţin mai mare decât media naţională, necesarul fiind "puţin mai mare aici".

"Sigur, sunt judeţe cu procente mai mari, respectiv procente mai mici, mai edificator este la canalizare, unde populaţia care nu este deservită de reţea de canalizare la nivel naţional este 44%. Pentru judeţul Dâmboviţa acest indicator este 71,32%, ceea ce arată o nevoie mai mare pe acest segment de investiţii pentru judeţul Dâmboviţa. Aceşti indicatori vor fi avuţi în vedere la prioritizare între judeţe astfel încât să putem să acordăm o finanţare mai mare acolo unde este nevoia mai mare pe acel tip de investiţie", a spus ministrul.

Cseke Attila a adăugat că în Programul "Anghel Saligny" au fost preluate şi 105 proiecte care au fost evaluate şi nu au abţinut finanţare prin POIM. Printre proiectele preluate pentru finanţare prin acest program sunt şi două referitoare la racordarea la gaze în comunele Conţeşti şi Voineşti din Dâmboviţa, în valoare de 67 de milioane de lei.

"'Anghel Saligny' vine să completeze nevoia de finanţare şi nevoia de finanţare nu poate fi completată decât din bugetul de stat, iar pentru noi, ca Guvern, acest program este esenţial. El se va întinde până în 2028 şi va rezolva foarte multe dintre proiectele de investiţii care asigură aceste utilităţi de bază, apă, canalizare, drumuri, poduri, racordare la gaze", a adăugat ministrul.

El a menţionat că pentru Programul "Anghel Saligny" au fost depuse 7.000 de proiecte la nivel naţional, potrivit Agerpres.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani