Corvetele comandate de MApN ar putea fi produse în România

Data actualizării: Data publicării:
corveta

Ministerul Apărării Naţionale a publicat, joi, proiectul de hotărâre de guvern pentru achiziţia a patru corvete multirol noi ce ar putea fi model SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) produse în România, în şantierul naval Damen Shioyards de la Galaţi, prima navă de acest gen urmând să intre în dotarea forţelor navale în doi ani şi jumătate de la semnarea contractului, arată armata, care consideră că este necesar un timp scurt de livrare deoarece „regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional”. Preţul estimat al proiectului este de trei miliarde de lei.

corveta

„În prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin punerea în discuţie a ordinii internaţionale, conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare. Forţele navale române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forţe modernă, credibilă şi echilibrată în raport cu forţele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern publicat, joi, de Ministerul Apărării Naţionale.

Proiectul prevede achiziţionarea a patru corvete multirol cu durată de viaţă de minim 30 de ani ce poate fi prelungită prin modernizări succesive. Navele ce urmează să fie achiziţionate vor fi folosite pentru desfăşurara acţiuni militare, independente sau în cadrul unor grupări multinaţionale, asigurarea integrităţii spaţiului maritim, participarea la impunerea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale, executa operaţii de securitate maritimă şi intervenţii pentru căutare-salvare pe mare, asigura cercetări permanente a litoralului şi a Mării Negre, arată Ministerul Apărării Naţionale în documentele care stau la baza proiectului de hotărâre de guvern.

În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române.

Dintre ofertele analizate de oficialii MApN pentru achiziţia de corvete, singurul proiect care poate fi realizat în România este cel al Damen Shipyards Group-Olanda. Grupul oandez poate produce corveta din clasa SIGMA. Şantierul de la Galaţi a dezvoltat, în România, o capabilitate industrială consistentă în domeniul construcţiei de nave militare şi există personal calificat care au ajuns în dotarea unor state NATO şi nu numai.

„Pentru Armata României este fundamental ca realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a corvetelor să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului strategic de înzestrare «Corvetă multifuncţională» în termenele asumate şi satisfacerii cerinţelor de securitate a  aprovizionării ale forţelor navale române/statului român”, mai arată oficialii Apărării în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Preţul estimat al proiectului este de trei miliarde de lei întins până în 2020. Mai exact, câte 562 de milioane de lei în 2017 şi 2018, câte 1,215 miliarde de lei în 2018 şi 2019 şi 720 de milioane de lei, alocaţi în 2020.

În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă.

Ministerul Apărării Naţionale consideră prioritară livrarea cu rapiditate a echipamentelor militare având în vedere mediul de securitate de la Marea Neagră.

„Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să intre în dotare în maximum 2,5 ani de la semnarea acordului - cadru”, se mai arată în documentul citat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc a vorbit, într-un interviu pentru agenţia de presă News.ro, despre felul în care România intenţionează să-şi consolideze apărarea, în special la Marea Neagră, arătând că va începe o procedură de achiziţie pentru mai multe corvete de luptă multirol. 

Ministrul a subliniat însă că este importantă dobândirea de capabilităţi proprii, astfel că, în perioada următoare, va fi demarată procedura de achiziţie a unor corvete, prima dintre ele estimându-se că ar putea fi operaţională la sfârşitul acestui deceniu, dacă se menţin alocările bugetare.

„În primul rând, trebuie să ne întărim capabilităţile proprii. Aici, după cum ştiţi, avem un efort bugetar considerabil, antrenat înspre dobândirea de capabilităţi critice pentru forţele navale. Derulăm procedura de modernizare a celor două fregate T22 din clasa T22R şi avem în vedere, conform planificării multianuale, să iniţiem, în perioada viitoare, achiziţia unui număr de corvete multirol. (...) Nu este vorba de altceva decât de un proces cu titlu defensiv. Un proces care să arate o postură robustă de descurajare şi la Marea Neagră”, a declarat Mihnea Motoc în interviul pentru agenţia de presă News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri