Cei trei candidați propuși pentru a primi prestigiosul premiu pentru drepturile omului sunt turcul Osman Kavala, poloneza Justyna Wydrzynska şi ucraineanul Evgheni Zaharov. Premiul va fi înmânat de Consiliul Europei pe 9 octombrie, informează marţi AFP, preluată de Agerpres.
În valoare de 60.000 de euro, Premiul “Vaclav Havel” recompensează în fiecare an, din 2013 încoace, o personalitate a societăţii civile, pentru "acţiunile sale excepţionale în favoarea drepturilor omului în Europa şi dincolo de ea", a subliniat Consiliul Europei într-un comunicat.
Cei trei finalişti au fost selecţionaţi de un juriu format din personalităţi cunoscute pentru munca dedicată drepturilor omului şi prezidat de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), olandezul Tiny Kox.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Osman Kavala este un om de afaceri şi filantrop de 65 de ani, arestat în octombrie 2017, apoi condamnat în 2022 la închisoare pe viaţă de justiţia turcă, pentru "tentativă de răsturnare a guvernului" prin finanţarea manifestaţiilor antiguvernamentale supranumite "Mişcarea Gezi", în 2013.
O hotărâre din 2019 a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat detenţia lui Kavala drept contrară Convenţiei europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a cerut eliberarea lui.
Militantă pentru dreptul la avort, Justyna Wydrzynska este fondatoarea Abortion Dream Team, colectiv de militanţi care "face din 2006 campanie împotriva legilor poloneze restrictive privind avortul" şi propune consiliere şi educaţie.
Justyana Wydrzynska a fost condamnată în martie de un tribunal din Varşovia la muncă în folosul comunităţii pentru că a ajutat la o întrerupere de sarcină, un caz fără precedent în Polonia.
Evgheni Zaharov este fondatorul unei coaliţii de ONG-uri denumită "Tribunal pentru Putin", care adună, verifică şi stochează dovezi privind crimele de război comise de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în februarie 2022.
El este, de asemenea, fondatorul Grupului ucrainean Helsinki, menit să promoveze punerea în aplicare a Acordurilor de la Helsinki asupra drepturilor omului, şi director al Grupului pentru apărarea drepturilor omului de la Harkov.
"Astăzi mai mult ca niciodată este primordial să celebrăm femeile şi bărbaţii care, prin curajul, determinarea şi forţa lor, ne arată calea libertăţii", a declarat Tiny Kox, citat în comunicat.
În 2022, Premiul 'Vaclav Havel' a fost acordat opozantului politic rus Vladimir Kara-Murza, foarte critic la adresa ofensivei ruse asupra Ucrainei şi condamnat la 25 de ani de închisoare pentru "înaltă trădare".
Editor : M.I.