Gérard Mourou, unul dintre cei trei cercetători care au primit marţi premiul Nobel pentru Fizică, este unul dintre iniţiatorii celui mai puternic laser din lume de la Măgurele.
Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, a declarat că a făcut experimente cu echipa cercetătorului Gérard Mourou.
De altfel, potrivit lui Nicolae Zamfir, proiectul de la Măgurele a fost construit după ideile şi soluţiile cercetătorului Mourou.
Despre succesul lui Mourou a scris pe pagina sa de Facebook şi ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu: "El este unul dintre inițiatorii proiectului ELI, laserul cel mai puternic din lume, care va funcționa la Măgurele, lângă București. Eminent om de știință, extrem de atașat de România, fizicianul francez a venit în numeroase rânduri la Ambasadă. Mai jos, poze de acum câteva luni, când am sărbătorit la reședință împlinirea a 10 ani de la lansarea giganticului proiect, eveniment care avusese loc tot la Ambasada României cu un deceniu în urmă".
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cercetătorul american Arthur Ashkin şi o echipă formată din oamenii de ştiinţă Gérard Mourou (Franţa) şi Donna Strickland (Canada) au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică ''pentru invenţii revoluţionare în domeniul fizicii laserilor'', a anunţat marţi Academia Regală de Ştiinţă din Suedia.
Premiul a fost acordat pentru „unelte făcute din lumină", a spus secretarul general al Academiei, care a anunţat numele laureaţilor.