Bucureștiul este pe locul doi în lume la aglomerația de pe șosele. Locuitorii Capitalei au petrecut în 2022 patru zile și jumătate bară la bară în trafic. Potrivit unui studiu recent, citat de Financial Times, Bucureștiul este depășit doar de Bogota, capitala Columbiei.
Șofer: „Eu nu pierd în trafic. Eu pierd din viața mea și pierd cam o oră și jumătate în fiecare zi prin trafic.”
Șofer: „Foarte aglomerat. Sunt foarte multe mașini.”
Șofer: „Destul de mult, zi de zi. Mi se pare foarte aglomerat. Nu e foarte plăcut. Dacă ar exista niște planuri bune pentru o nouă infrastructură și probabil bani pentru realizarea ei, cred că da, s-ar găsi soluții. Dacă s-ar crea rute speciale pentru acel mijloc de transport, da. Dacă autobuzul va sta în același trafic ca și restul, probabil că nu.”
Un bucureștean, care a parcurs anul trecut zilnic 10 kilometri la orele de vârf, a pierdut în trafic, în medie, 107 ore din cauza aglomerației. Sunt rezultatele unui studiu realizat de o companie de navigație auto și citat, de curând, de Financial Times. Asta clasează Bucureștiul pe locul doi în lume la aglomerația rutieră. Prima poziție este ocupată de Bogota, capitala Columbiei. În top nu sunt alte orașe europene, cu excepția Istanbulului.
Specialiștii în mobilitate recomandă Primăriei să investească în dezvoltarea transportului public, nu doar în infrastructură, iar bucureștenilor să apeleze la mijloacele de transport în comun pentru a elimina treptat aglomerația din trafic.
Reini Stadler, specialist în mobilitate urbană: „Eu pot să investesc în infrastructură pentru mijloace alternative de transport, iar cetățenii în continuare să stea blocați și preferă confortul și percep în continuare că, deși nu există locuri de parcare în Centru, ei tot cu mașina vin. Deși nu găsesc loc de parcare în apropierea reședinței, ei tot își cumpără două, trei mașini.”
Pentru ca bucureștenii să-și lase mașinile acasă trebuie să știe că autobuzele sau tramvaiele oferă condiții decente de călătorie și circulă după un program bine stabilit, ceea ce deocamdată nu se întâmplă.
Topul orașelor în funcție de orele petrecute în trafic
1. Bogota, Columbia - 132 ore
2. București, România - 107 ore
3. Manila, Filipine - 103 ore
4. Bengaluru, India - 102 ore
5. Lima, Peru - 101 ore
6. Recife, Brazilia - 97 ore
7. Mumbai, India - 91 ore
8. Istanbul, Turcia - 84 ore
9. Mexico City, Mexic - 80 ore
10. Pune, India - 79 ore
Sursa: TomTom Traffic Index, Financial Times
Editor : B.C.