România își apără propria securitate susținând Ucraina, a spus ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. El a subliniat că 2022 este anul crizelor majore, dar că războiul din Ucraina a demonstrat că nu există un răspuns mai potrivit la astfel de provocări decât solidaritatea şi unitatea.
„Atacul Rusiei împotriva Ucrainei este un atac frontal la adresa securităţii noastre euroatlantice, dar nu e doar atât. El este un atac contra prosperităţii noastre şi împotriva valorilor noastre democratice. Spuneţi tuturor acelora care încă nu înţeleg asta şi care cred eronat că sancţiunile Uniunii Europene sunt cele care au dus la situaţia economică dificilă din prezent în Europa. Susţinând puternic Ucraina, în războiul declanşat ilegal şi ilegitim de către Rusia, de fapt ne apărăm pragmatic propria securitate, prosperitate şi sistemul nostru de valori democratice. Susţinând puternic şi dedicat Republica Moldova, nu susţinem doar comunitatea de limbă, cultură şi istorie care ne uneşte”, a spus Aurescu, potrivit Agerpres.
El a adăugat că „2022 este anul crizelor majore, în care tendinţele maligne din trecut, pe care diplomaţia română le-a semnalat prompt, din timp, s-au transformat în ameninţări cât se poate de reale la adresa securităţii noastre, euroatlantice, în cel mai larg sens al său”.
„Este anul în care ţara noastră cunoaşte, la graniţele sale, războiul brutal, neprovocat şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, dar continuă în acelaşi timp să contribuie concret şi eficient la gestionarea multiplelor crize rezultate de aici”, a spus ministrul.
Aurescu a adăugat că „războiul din vecinătatea noastră a demonstrat că nu există răspuns mai potrivit la astfel de provocări decât solidaritatea şi unitatea cât mai puternice, în Uniunea Europeană, în NATO, în relaţia transatlantică, devenită mai durabilă decât oricând”.
„Acestea au fost armele noastre secrete care au surprins Rusia şi acestea au fost, de fapt, efectele acţiunii profund nocive a Rusiei, exact contrare scopului urmărit, de a ne diviza şi de a ne slăbi. Trebuie, de aceea, să continuăm să fim uniţi şi puternici”, a arătat ministrul de Externe.
„Nu ştim acum cum va arăta exact viitorul relaţiei dintre Uniune şi Rusia, pentru că el depinde de realitatea în mişcare a războiului contra Ucrainei, dar un singur lucru este sigur: trebuie să eliminăm orice dependenţă faţă de Rusia”, a subliniat el.
Referitor la aderarea la Spaţiul Schengen, Aurescu a spus că autorităţile române au demonstrat, prin gestionarea crizei de la graniţa cu Ucraina, că „România este o componentă esenţială pentru consolidarea acestui spaţiu în beneficiul întregii Uniuni”.
Ministerul Afacerilor Externe organizează, de marţi până joi, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, sub genericul „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realităţii geostrategice”.
Editor : M.B.