Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost prezent joi la Bratislava, la o reuniune cu miniştrii de externe ai Formatul București 9, unde s-a discutat despre consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în actualul context de securitate, informează MAE.
„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că, raportat la noua realitate de securitate, este necesară transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră”, conform unui comunicat emis de MAE.
La discuţii a participat şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi asistenul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried.
„Discuțiile la reuniunea ministerială B9 s-au concentrat pe agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și efectele acesteia. Șefii diplomațiilor din statele B9 au exprimat îngrijorare față de deteriorarea situației de securitate ca urmare a continuării agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și au reiterat că Rusia rămâne principala amenințare la adresa securității europene și euroatlantice”, se arată în comunicatul MAE.
Ministrul Aurescu s-a referit, cu acest prilej, inclusiv la necesitatea de continuare a sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
De atfel, sesiunea dedicată sprijinului pentru Ucraina, în cadrul căreia ministrul de externe Dmitro Kuleba a prezentat un mesaj, a reliefat solidaritatea cu Ucraina și susținerea statelor B9 pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, în cadrul granițelor recunoscute internațional, mai informează MAE.
Aurescu: Grupul NATO de Luptă în România contribuie la întărirea securităţii pe întregul Flanc Estic
Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a subliniat impactul negativ al acestei crize generate de Rusia asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, în special asupra regiunii Mării Negre, și la nivel european și euroatlantic, subliniind că acțiunea militară a Kremlinului în Ucraina a generat o prezență militară sporită a Moscovei în Marea Neagră. Totodată, a reiterat importanța unității aliate și a întăririi Alianței ca întreg.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat deciziile Summitului extraordinar NATO din 24 martie, în special privind crearea celor patru Grupuri de Luptă, inclusiv cel din România, dar și cele privind adaptarea pe termen lung a posturii NATO, și a evidențiat că perioada următoare este deosebit de importantă pentru avansarea proiectelor strategice ale Alianței, inclusiv din perspectiva deciziilor care vor fi luate la Summitul NATO de la Madrid din luna iunie.
Bogdan Aurescu a apreciat că înființarea Grupului de Luptă din România contribuie la întărirea securității pe întregul Flanc Estic și la asigurarea unei abordări unitare, echilibrate și integrate, de la nordul la sudul acestuia. În egală măsură, ministrul Aurescu a arătat că este necesară dezvoltarea de capabilități și de forțe pregătite de răspuns, care să susțină forțele de pe flanc.
Şeful diplomației române a evidențiat necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noile realități de securitate cu care se confruntă Alianța, precum și faptul că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa Alianței, dar și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO, mai precizează MAE.
Editor : M.L.