Aurescu s-a întâlnit cu ministrul sârb de Externe: Am soluționat un dosar care exista de foarte mult timp pe agenda bilaterală

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu și Nikola Selakovici semneaza un acord la sediul mae
Bogdan Aurescu și Nikola Selakovici. Foto: MAE.ro

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni pe omologul său sârb Nikola Selakovici, pentru consultări politice bilaterale.Vizita are loc în contextul soluționării, ca urmare a demersurilor diplomatice ale României, a atribuirii complexului „Luceafărul” din Vârșeț către statul român, potrivit MAE.

Consultările dintre cei doi oficiali s-au axat pe modalitățile concrete de extindere a dialogului politic și sectorial, inclusiv din perspectiva sprijinului acordat de România parcursului european al Serbiei și pe tema respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Aurescu a subliniat interesul autorităților române pentru asigurarea unui tratament egal pentru minoritățile naționale pe întreg teritoriul celor două state.

Aurescu a reiterat susținerea României pentru avansarea parcursului european al Republicii Serbia, inclusiv importanța alinierii partenerilor Uniunii Europene la Politica Externă și de Securitate a Uniunii (PESC). Totodată, el a subliniat disponibilitatea părții române de a furniza expertiză în domeniul integrării europene, pe baza experienței acumulate de România, atât în perioada preaderării, cât și în calitate de membru al UE, potrivit comunicatului.

Cei doi miniștri de externe au semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” României, și respectiv Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educației, științei, culturii, mass-media, tineretului și sportului.

Am efectuat astăzi împreună o evaluare cuprinzătoare a stadiului actual al relațiilor dintre România și Republica Serbia, care ne va permite, fără nicio îndoială, să consolidăm și să extindem dialogul și cooperarea bilaterală”, a spus Aurescu după întâlnire.

Unul dintre principalele rezultate ale vizitei o reprezintă soluționarea unui dosar care exista de foarte mult timp pe agenda bilaterală și anume atribuirea proprietății complexului Luceafărul” din Vârșeț, Republica Serbia, către statul român, și ați asistat mai devreme la semnarea Acordului dintre cele două guverne în acest sens”, a adăugat el.

Semnarea acestui Acord vine să concretizeze eforturi susținute pe care le-am făcut la nivelul diplomației române, precum și împreună, pentru dobândirea acestui imobil, care are o semnificație deosebită din perspectiva moștenirii culturale și spirituale românești în Republica Serbia. Este vorba despre una dintre cele mai impozante clădiri din Vârșeț, din Republica Serbia, localizată în centrul orașului, pe un teren de peste 2400 m², construită începând cu anul 1894 și dată în folosință în 1904 de elita românească din regiune - preoți avocați, proprietari de terenuri”, a explicat Aurescu.

Destinația inițială a fost Banca Luceafărul”, care a finanțat activitatea agricolă din zonă a românilor, dar a devenit în scurt timp epicentrul acțiunilor de promovare a identității culturale și spirituale românești din Serbia. Complexul a aparținut românilor timp de peste 50 de ani, generând și concentrând o efervescență culturală care a conferit forță, coeziune și continuitate pentru tot ceea ce este românesc în statul vecin, într-o perioadă dificilă din punct de vedere istoric și politic. Valoarea simbolică foarte mare a acestui complex, pentru persoanele aparținând minorității române din Serbia, a justificat implicarea noastră, a statului român, în vederea preluării dreptului de proprietate asupra sa”, a adăugat el.

Clădirea va fi folosită atât ca sediu al Consulatului General din Vârșeț, dar și ca spațiu de promovare a culturalității și spiritualității românești din Republica Serbia, a spus Aurescu.

De asemenea, tot astăzi am semnat, împreună cu domnul ministru, un alt Acord foarte important între cele două Guverne, privind cooperarea în domeniul educației, științei, culturii, mass-media, tineretului și sportului. Este un document de cooperare care va crea oportunități importante pentru generațiile tinere, pentru schimburile interumane, va stimula interesul reciproc pentru valorificarea moștenirii culturale comune și va facilita înțelegerea mai bună a resorturilor care stau la baza funcționării societăților noastre, în strânsă conexiune, evident, cu provocările și reașezările contemporane, inclusiv de valori și de norme. Aș dori să punctez și faptul că Acordul conține și prevederi care au, în domeniul educației, legătură directă cu persoanele care aparțin minorităților naționale înrudite din România și, respectiv, Republica Serbia”, a mai spus ministrul.

Am abordat astăzi necesitatea și am convenit, de altfel, ca până la finalul anului să avem o nouă sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale pentru minoritățile naționale, la care să fie semnat și al treilea Protocol al acesteia. De asemenea, am discutat despre importanța utilizării acestui mecanism împreună cu domnul ministru. Până la urmă, beneficiarii efortului nostru sunt persoanele care aparțin minorităților noastre înrudite, indiferent de modul în care ele sunt desemnate sau de locul unde locuiesc pe teritoriul statului sârb sau teritoriul statului român, pentru că, până la urmă, minoritățile înrudite îmbogățesc cultura și, de asemenea, creează legături strânse între statele noastre, rămânând, în același timp, cetățeni loiali ai țărilor în care locuiesc”, a mai spus ministrul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri