Amenzi considerabil mai mari pentru încălcarea ordonanțelor militare. Ce pățesc cei care pleacă din izolare și carantină
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a anunțat, duminică seara, că a fost elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus deja în procedură de transparenţă decizională, care prevede mărirea amenzilor pentru persoanele fizice care nu respectă măsurile stabilite prin ordonanţele militare pe perioada stării de urgenţă.
„La nivel legislativ, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1 din 1999, privind regimul stării de urgenţă, proiect care este pus deja în procedură de transparenţă decizională. Această ordonanţă de urgenţă vine în completarea celei care a majorat pedepsele de ordin penal şi are ca principale prevederi următoarele lucruri. Amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanţele militare se măresc şi vor avea următoarele valori: minim 2.000 de lei şi maxim 20.000 de lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cum sunt în prezent”, a subliniat secretarul de stat Bogdan Despescu, citat de Agerpres.
El a adăugat că se vor mări şi amenzile pentru persoanele juridice care încalcă prevederile legale din perioada stării de urgenţă.
„Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare se măreşte de la 1.000 de lei, cât este în prezent, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoanele juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei. În plus, la articolul referitor la sancţiuni se introduce un nou aliniat care prevede că, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare cuprinse în ordonanţele militare: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activităţii, desfiinţarea unor lucrări, refacerea unor amenajări”, a evidenţiat oficialul MAI.
Carantină cu costuri suportate de contravenient
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică seara, că Ordonanţa militară 4 prevede că aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină și vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.
„Împreună cu colegii din conducerea MAI, cu cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare”, a spus Marcel Vela, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.
De asemenea, el a precizat că acei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi în afara perimetrului protejat de către organele de ordine vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, suportând însă şi toate cheltuielile aferente carantinării.
Secretarul de stat Despescu a atras atenția că verificările privind respectarea prevederilor din ordonanţele militare se vor face „pe întreg teritoriul de competenţă”, nu doar în anumite puncte fixe.
„Vă reamintesc faptul că începând cu data de 25 martie, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română şi Jandarmeria Română, alături de Poliţia Locală, care a intrat sub comanda operaţională a Poliţiei Române, şi împreună cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, verifică în teren respectarea măsurilor generale de prevenire-răspândire COVID-19. În ceea ce priveşte modul de acţiune al colegilor, precizez faptul că am dispus structurilor subordonate se efectueze aceste verificări pe întreg teritoriul de competenţă, nu doar în anumite puncte fixe, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii înţeleg rolul şi importanţa acestor măsuri generale de protecţie”, a avertizat oficialul MAI.
Câte persoane au fost sancționate până acum
Potrivit informaţiilor prezentate de acesta, până în prezent, prin structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne, au fost întocmite peste 200 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
Reprezentanţii MAI au verificat în ultimele 24 de ore aproape 94.000 de persoane aflate în peste 36.000 de locaţii de carantină şi, respectiv, izolare şi au identificat peste 800 de persoane care nu au respectat măsura izolării sau carantinei.
Pe de altă parte, poliţiştii au depistat 33.000 de persoane care nu au respectat restricţionarea circulaţiei, mai spune Despescu. S-au dispus amenzi de circa 46 milioane lei şi au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii a bolilor.
De asemenea, pentru a verifica respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de urgenţă, poliţiştii au verificat 3.300 de societăţi comerciale.
În ultimele 24 de ore, pentru impunerea restricţiilor şi luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii şi răspândirii noului tip de coronavirus au acţionat la nivel naţional peste 27.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 9.500 de mijloace auto şi aproximativ 3.200 de angajaţi ai Poliţiei Locale, cu 1.200 de mijloace auto. La aceste activităţi au participat şi aproape 900 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, cu peste 200 de mijloacele tehnice specifice .
270.000 de persoane au intrat în țară
Secretarul de stat Bogdan Despescu a anunţat că circa 270.000 de persoane au intrat în România în ultimele cinci săptămâni, iar faţă de acestea au fost dispuse măsuri de izolare la domiciliu ori carantină, în funcţie de ţările din care au venit.
Numai sâmbătă, au venit în ţară 12.300 de români și 5.300 de cetățeni străini, care au fost verificați și triați.
Totuși, după suspendarea zborurilor a scăzut numărul celor care au intrat în România.
„Din 22 februarie, structurile MAI au pus în aplicare măsuri pentru trierea cetăţenilor la graniţă. Au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în ţară. S-au dispus măsurile necesare funcţie de starea de sănătate şi zona de unde au venit. Listele au fost transmise către toate autorităţile locale şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi au fost incluşi în procedura de verificare cu privire la respectarea condiţiilor de autoizolare sau carantină. Peste 228.000 sunt cetăţeni români şi 15.000 bulgari, aceştia din urmă fiind direcţionaţi spre ţara lor pe culoare. Au fost efectuate formalităţi pentru 5.700 italieni şi 4.500 din Moldova. Circa 57.000 sunt persoane care au călătorit în Italia, din care 50.000 români”, a declarat Bogdan Despescu.
În perioada 22 - 28 martie, au fost efectuate aproape 47.000 de curse de transport marfă dinspre diferite state europene către România, respectiv 44.000 de curse transport marfă dinspre ţara noastră către alte state, a mai anunțat Despescu.
Editare web: Luana Păvălucă
- Etichete:
- amenzi
- izolare
- carantina
- bogdan despescu
- coronavirus romania
- masuri coronavirus romania
- ordonanta militara 4
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News