Nicolae Ciucă le-a solicitat, miercuri, miniştrilor de resort un plan coerent privind intervenţia şi sprijinirea autorităţilor locale în contextul fenomenelor meteo extreme din România. "Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundaţii la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei", a transmis premierul, care a atras atenția că apa potabilă trebuie utilizată responsabil în această perioadă.
"Am putut să observăm în ultimele zile o îngrijorare legată de fenomenele meteo extreme. Au fost o serie întreagă de localităţi care au suferit de pe urma acestora şi, de aceea, este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministere de linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată cu autorităţile locale şi vă cer ca în continuare să putem să avem un plan cât se poate de coerent privind intervenţia şi sprijinul autorităţilor locale şi să fim în măsură să reacţionăm cât se poate de oportun", a precizat prim-ministrul, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
Ciucă a precizat că a avut discuţii cu miniştrii Mediului şi de Interne în ceea ce priveşte analiza acestor fenomene.
"Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundaţii la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei. S-au primit informări legate de aceste efecte", a spus Ciucă.
La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că o mare parte din țară este afectă de secetă în diferite stadii. De asemenea, sunt zone lovite de mai multe fenomene extreme, precum averse torențiale, vijelii, grindină și caniculă.
Potrivit ministrului Mediului, autoritățile monitorizează în permanență rezervele strategice de apă, mai ales că fenomenele extreme vor continua în luna iulie.
"75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda", a precizat Tanczos Barna.
"În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele", a adăugat ministrul Mediului.
Premierul Ciucă: Consumul raţional de apă, o datorie civică
Și premierul a făcut un apel la consum responsabil al apei în această perioadă.
"Eu cred că este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii (privind apa potabilă - n.r.), să putem să avem o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba despre fenomene pe care nu le putem controla, iar partea aceasta de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. De la nivel guvernamental, cât şi de la nivelul autorităţilor locale avem nevoie să menţinem acest dialog cu cetăţenii, să menţinem oamenii informaţi pentru a putea înţelege care este situaţia reală. Demersurile pe care le-am făcut până în acest moment trebuie consolidate şi multiplicate tocmai în direcţia (...) de a putea să asigurăm cetăţenii că suntem în măsură să asigurăm cantităţile de apă potabilă acolo unde este necesar şi acolo unde se confruntă cu acest fenomen de secetă pedologică şi, de asemenea, că lucrăm cât se poate de coordonat cu autorităţile locale pentru a asigura sprijinul necesar", a spus premierul.
Editor : A.A.