Situaţie ce pare fără ieşire pentru locatarii unui bloc din Chiajna. Într-un apartament de acolo trăiesc, în două camere, cel puţin 14 câini. Disperaţi, vecinii s-au plâns peste tot. Sunt exasperaţi de gălăgie şi de miros, dar nimeni nu îi poate ajuta. Legislaţia nu prevede norme clare care să stabilească în ce condiţii pot fi ţinute animalele în locuinţe. Şi nimeni nu poate intra pe o proprietate privată, fără mandat din partea unui judecător.
Zi sau noapte - zgomotul e acelaşi în blocul nou construit din Chiajna. Cei care s-au mutat aici au plătit chiar şi 80.000 de euro pentru un apartament şi mulţi au dat banii tocmai pentru a fi departe de oraş şi a avea linişte.
„Groaznic, groaznic, miroase a urină, a câini, aşa ceva ce nu e sănătos pentru noi, toţi locatarii”, se plânge unul dintre locatari.
„Seara, după ora 7, când câinii încep să devină nervoşi, latră într-una, ca o haită de lupi, şi pe urmă ea, la 10, când vine acasă, îi scoate pe scări şi, desigur, e o larmă...”, spune un altul.
Oamenii susţin că femeia care a adăposteşte câini în apartament lasă animalele nesupravegheate cel puţin 10 ore pe zi. Iar câinii latră la cel mai mic zgomot. Sunt scoşi la plimbare doar noaptea, tocmai pentru că stăpâna încearcă să nu dea ochii cu vecinii, spun aceştia din urmă.
Plângeri peste plângeri au fost trimise peste tot - de la direcţia sanitar veterinară până la poliţie. Femeia nu le-a deschis niciodată uşa celor care au venit să verifice cum stau lucrurile.
Paul Curcă, poliţist local Chiajna: „Nu ştim exact câţi câini. În evidenţele primăriei dumneai se află cu doi câini. A fost sancţionată conform legii 61/91 pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.”
Inspectorii sanitar-veterinari au chemat-o la sediu pe proprietară care a adus documente de sănătate pentru 14 câini. Dar vecinii spun că sunt perioade când numărul patrupedelor din apartament ajunge şi la 20.
Grivei Lidia, inspector antifraudă DSVSA Ilfov: „A fost sancţionată pentru că nu pentru toate animalele deţinea vaccinarea antirabică.”
Specialiştii spun că prea multe animale ţinute într-un spaţiu închis reprezintă un risc pentru declanşarea diverselor boli.
Adrian Vasile, director DSVSA Bucureşti: „Orice cetăţean trebuie să conştientizeze că într-un apartament, cât de mic sau cât de mare, mai mult de doi sau trei câini nu ai cum să deţii.”