O femeie din București și-a recuperat casa locuită abuziv abia la un an după ce și-a găsit încuietoarea schimbată la apartament. O altă femeie s-a mutat la ea în casă împreună cu șase copii. Proprietara a reușit să își recupereze locuința abia după ce a primit un ordin judecătoresc. Cealaltă femeie locuiește acum în apartamentul de lângă, care ar fi fost ocupat prin aceeși metodă. Avocații susțin că este o schemă din ce în ce mai des întâlnită în ultimii ani. Cei care ocupă abuziv locuințe se bazează pe faptul că procedurile de evacuare durează foarte mult.
Maria, proprietară: „Mă simt așa cum este casa...devastată. Și eu tot la fel sunt. Câtă supărare mi-a făcut femeia asta!”
Maria este o pensionară de 65 de ani și în urmă aproape un an o femeie necunoscută, cu șase copii, i-a schimbat încuitoarea de la ușa apartamentului și nu a mai vrut să plece, nici măcar cu poliția la ușă. După o luptă crâncenă în instanță, a reușit într-un final să o dea afară. Proprietara spune că apartamentul ei este de nerecunoscut acum.
Maria, proprietară: „Covor, măsuță. Aveam și mașină de spălat. Nu mai e. După cum se vede casa e dezbrăcată și murdară”.
Vecin: „Cam așa se procedează pe aici. Dacă nu ești acasă îți intră...”
Femeia care a ocupat apartamentul: „Cum ai putut să intri în casa mea? Du-te, băi femeie! Cheamă executorul judecătoresc”.
Asta a și făcut proprietara apartamentului, doar că procesul a fost anevoios.
Maria, proprietară: „E aproape de centrul Bucureștiului. Se poate așa ceva? Dar unde trăim, în junglă? Ne mâncăm unii pe alții.”
Reporter: „Și acum ea unde stă? Lângă?”
Maria, proprietară: „Da. Acolo ușa e la fel, e schimbată iala. Cineva care a renunțat de frică.”
Avocații spun că fenomenul a început să ia amploare în ultimii ani și că astfel de practici sunt folosite de oameni care cunosc legislația. Ei știu că durează luni întregi până sunt dați afară din proprietatea ocupată abuziv.
Camelia Diana Diaconu, avocat: „Nu avem posibilitatea să venim cu pari, cu furci, să îl dăm afară, să îl aruncăm pe geam sau să îi aruncăm lucrurile, deja este infracțiune. Nu putem intra în propria noastră casă. Nu putem să spargem ușa, să îl dăm afară pentru că suntem pasibili de plângeri penale.”
În astfel de cazuri poliția nu are atribuții. Cine se află într-o astfel de situație trebuie să apeleze la un executor judecătoresc și la instanțele de judecată. Urmează câțiva pași simpli, dar de durată. După notificări și obținerea unei sentințe de evacuare obligatorie, proprietarul poate să spargă ușa și să-și recupereze apartamentul.
Ce facem dacă ne este ocupată abuziv casa
- Persoana este notificată printr-un executor judecătoresc
- Dacă persoana nu pleacă, atunci trebuie să o dăm în judecată
- Judecătorul trebuie să emită o sentință de evacuare obligatorie
- Executorul lipește notificarea de evacuare pe ușa apartamentului
- Executorul merge la data și ora stabilită și evacuează persoana
- Dacă persoana nu deschide, atunci se sparge ușa și se evacuează persoana.
Editor : M.B.