Video Greva STB, ziua 4. Duminică circulă un sfert din mijloacele de transport în București. Sindicatul a refuzat noi negocieri cu conducerea
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi duminică, în ciuda deciziei Tribunalului Bucureşti, care a declarat protestul. Directorul STB a anunțat că pe traseele din Capitală circulă circa un sfert din mijloacele de transport în comun programate. Sâmbătă au apărut tensiuni în rândul greviștilor, din cauza puținilor șoferi și vatmani care au ieșit pe traseu.
ACTUALIZARE Duminică, 23 ianuarie, ora 13.10 Sindicaliștii nu s-au prezentat duminică la negocieri, unde fuseseră invitați de directorul STB, Adrian Criț.
Directorul companiei a declarat duminică la prânz, într-o conferință de presă, că a vorbit în cursul dimineții cu șase șoferi de la Autobaza Berceni, care ieșiseră pe traseu și care s-au retras ulterior la depou, din cauza presiunilor la care ar fi fost supuși de colegii lor greviști.
„Tremurau, pur și simplu”, a spus Adrian Criț.
ACTUALIZARE Duminică, 23 ianuarie, ora 12.05 Directorul STB i-a chemat pe reprezentanții sindicatului STB la negocieri, duminică la ora 12.00.
„Îi aștept la discuții, pentru deblocarea situației. Această manipulare trebuie să înceteze... Sindicatul manipulează și există toate deschiderea din partea managementului pentru intrarea în negocieri a contractului colectiv de muncă”, a declarat Adrian Criț duminică, la Digi24.
Un număr de 183 de vehicule erau pe traseu duminică dimineaţă, la ora 9.00, dintr-un total programat de 791, potrivit datelor furnizate directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Pe traseele din Capitală circulau duminică la ora 9.00 168 de tramvaie şi troleibuze, precum și 15 autobuze.
ACTUALIZARE Duminică, 23 ianuarie, ora 10.20 Liderul de sindicat Vasile Petrariu a declarat duminică dimineață că greviștii își asumă riscurile și continuă protestele, în ciuda deciziei Tribunalului că greva este ilegală și trebuie întreruptă. El spune că circa 80% dintre angajați sunt în continuare în grevă.
„Atitudinea angajaților e clară: își asumă toate riscurile, nu se lasă pradă amenințărilor”, a afirmat Vasile Petrariu.
Totodată, el a respins posibilitatea ca autorul actelor de vandalism de sâmbătă, când geamurile unui autobuz care ieșise pe traseu au fost sparte, să fie unul dintre angajații greviști.
„Îmi vine greu să cred că cel care a spart geamul era salariat al societății. Este exclus asșa ceva. Probabil un cetățean supărat, dar autoritățile nu vor să rezolve acest conflict”, a mai spus liderul de sindicat.
ACTUALIZARE Duminică, 23 ianuarie, ora 9.27 Un număr de 181 de vehicule se aflau pe traseu duminică dimineaţă, la ora 8.00, dintr-un total programat de 791, potrivit directorului general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Pe traseele din Capitală circulau 111 tramvaie (dintr-un total programat de 173), 55 de troleibuze (din 101 programate) și 15 autobuze, la fel ca la ora 7.00 (din 517 programate).
ACTUALIZARE Duminică, 23 ianuarie, ora 8.17 Societatea de Transport Bucureşti (STB) asigură duminică dimineaţă 25% din capacitatea de transport programată, a anunțat directorul societății.
„În momentul de față asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, duminică dimineață se aflau pe traseele din Capitală 162 de vehicule, dintr-un total programat de 697: din care 82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze.
Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.
ACTUALIZARE Duminică, 23 ianuarie, ora 7.05 Duminică dimineață, mijloacele de transport în comun din București au rămas în depouri și garaje.
La autobaza Titan s-au strâns câteva zeci de angajați încă de la 4 dimineața, însă nu au ieșit pe traseu, ci au continuat să protesteze în curtea depoului, cerând demisia directorului general STB, Adrian Criț.
ACTUALIZARE Sâmbătă, 22 ianuarie, ora 20:00 Un număr de 68 de vehicule erau pe traseu sâmbătă seara, la ora 20:00, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Astfel, pe traseu au ieşit 24 de vagoane de tramvai din 25 de la Depoul Colentina de pe liniile 21, 14, 16 şi 36; 19 vagoane din 22 de la Depoul Titan de pe liniile 14, 19, 23, 40, 27 şi 46; 10 din 17 vagoane de la Bucureştii Noi - liniile 24, 3, 41 şi 45; 2 din 17 vagoane de la Depoul Victoria
de pe linia 55; 3 din 17 vagoane de la Depoul Dudeşti - linia 1; 1 din 51 de troleibuze de la Depoul Vatra Luminoasa - linia 85; 7 din 14 troleibuze de la Depou Berceni - liniile 73, 74 şi 76; 1 din 76 de autobuze de la Autobaza Titan pe linia 472 şi tot un autobuz din 35 de la Autobaza Obregia
de pe linia 465.
ACTUALIZARE ORA 19:00 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că liniile de tramvai 14 și 21 au început să funcționeze normal, iar depourile Titan și Colentina funcționează „în integralitate”.
ACTUALIZARE 17:30 Directorul STB, Adrian Criț, le promite şoferilor şi vatmanilor care sâmbătă reintră pe traseu că dacă nu au comis fapte penale, cercetarea disciplinară în cazul lor nu va produce efecte. În schimb, cei care continuă greva riscă desfacerea contractului de muncă, a avertizat directorul STB după o ședință a Consiliului de Administrație al companiei.
ACTUALIZARE 16:15 Astăzi au avut loc „ultimele zvâcniri ale sindicalismului mafiot în România”, a declarat primarul general Nicușor Dan, după ședința de sâmbătă cu conducerea Societății de Transport București.
Totodată, edilul a anunțat că pune la dispoziţia şoferilor şi vatmanilor din STB un număr de telefon la care aceştia pot apela dacă sunt ameninţaţi sau agresaţi, fiind împiedicaţi de către reprezentanţi ai sindicatului să iasă pe traseu.
„Am făcut un număr unic 0800800868 pentru toți acei șoferi și vatmani care vor să iasă la muncă și sunt amenințați. Contactul cu acest număr păstrează confidențialitatea, dar poliția intervine imediat. Promit ajutor juridic pentru orice persoane care se teme de acțiuni viitoare ale sindicatului. Cine se teme de sindicat va avea sprijin juridic”, a afirmat primarul.
ACTUALIZARE 13.08 Decizia unor șoferi și vatmani STB de a ieși sâmbătă pe traseu a fost „sancționată”, informează Digi24, care a difuzat imagini preluate de pe o rețea socială cu un autobuz vandalizat: geamurile ușilor de acces au fost sparte. O altă imagine arată o listă de nume scrise cu creta pe tablă, iar în dreptul lor, cu litere mari, sunt trecute cuvintele „Trădătorii”, „Rușine”.
Nu este clar dacă cel care a spart geamurile autobuzului este din rândul greviștilor care au continuat protestul sau dacă este un călător nemulțumit după atâtea zile de blocaj.
ACTUALIZARE 12.26 Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti va avea o şedinţă la ora 13.00 pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor, a anunțat directorul general Adrian Criţ.
„Să vedem ce se întâmplă. La ora 13.00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii”, a declarat Adrian Criţ, potrivit Agerpres.
El spune că singura revendicare a sindicaliştilor, în momentul de faţă, este demiterea sa.
„Ne-am întâlnit cu aseară la Primăria Capitalei. Sincer, e complicat să discuţi cu aceste persoane, în condiţiile în care ei manipulează în continuare şi nu mai vor nimic pentru angajaţi, ei vor doar demiterea mea, fără nimic altceva. Nu mai vor, doar demiterea mea, pentru că sunt conştienţi de faptul că au greşit şi urmează să se aplice ceea ce e în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern. Nu poţi să privezi bucureşteanul de transportul public”, a mai spus directorul general STB.
ACTUALIZARE 8.52 Un număr de 15 vehicule se aflau pe traseu sâmbătă dimineaţă, la ora 8.00, potrivit directorului general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
„La ora 8.00 sunt 15 vehicule în traseu: două vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; cinci vagoane de la Depoul Colentina - trei de pe linia 21 (056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului (6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a spus directorul STB, Adrian Criţ, potrivit Agerpres.
Știrea inițială
Tramvaiele care au ieșit din depu circulă pe liniile 1 și 21, potrivit Digi24.
„Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni, este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţă Adrian Criţ, directorul STB, citat de Agerpres.
Negocieri eșuate
Discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general al Capitalei au eşuat vineri seara, angajaţii STB solicitând în continuare demisia directorului general al societăţii, care poate fi decisă numai de Consiliul de Administraţie al STB.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut un apel la raţiune, adresat tuturor şoferilor şi vatmanilor, precum şi personalului auxiliar din STB, subliniind că există două hotărâri judecătoreşti executorii referitoare la grevă şi că sute de mii de persoane sunt afectate de protest. Nicuşor Dan a menţionat că în vederea rezolvării problemelor de structură din transportul public este necesară "o discuţie aşezată", la care să participe inclusiv Consiliul General.
Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a transmis că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nu a stat „nici măcar un minut” la negocieri. De asemenea, liderul sindical a reiterat că nu este vorba de o grevă ci de o întrerupere voluntară a lucrului, din cauza unor nemulţumiri mai vechi ale angajaţilor, care încă din data de 19 ianuarie „şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă”.
Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă spontană, sindicaliştii spunând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.
Editor : B.P.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News