Tribunalul București a decis: Greva șoferilor STB este ilegală

Data actualizării: Data publicării:
greva in transportul public din bucuresti
Șoferii de autobuz din București amenință cu greva dacă nu primesc salarii mărite și "spor de burduf". FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Continuă greva în transportul în comun din Capitală. În această dimineață, ca și ieri, niciun tramvai, troleibuz sau autobuz nu a ieșit pe traseu, deși instanța a decis suspendarea grevei și reluarea activității de către șoferi. Vineri la prâns, magistrații Tribunalului București au decis și că greva este ilegală.

UPDATE 13.55. Greva șoferilor STB este ilegală, a decis un complet de judecată de la Tribunalul București.

Decizia este executorie, așa că angajații trebuie să revină la lucru. În caz contrar, ei riscă sancțiuni penale.

UPDATE 9.35. Nicușor Dan: "Executorii judecătorești au afișat decizia la autobaze. Cine nu aplică o decizie judecătorească executorie săvârșește o infracțiune. Probabil până la amiază, oficial, toți angajații STB vor avea la cunoștință hotărârea de ieri.

Avem de-a face cu o manifestare total irațională. Să nu reiei lucrul riscând pierderea contractului de muncă și condamnarea penală e o atitudine irațională.

Azi, la 12, i-am convocat la sediul primăriei pe șefii de autobaze și depouri - 20 de persoane - membri în conducerea STB și membri de sindicat - pentru două motive: să le transmit prin ei angajaților STB decizia noastră de a merge înainte în aplicarea legii și să înțeleg ce probleme pot fi rezolvate. Esențial e ca noi să respectăm legea în statul român.

Al treilea aspect - cer PSD să se pronunțe. Pentru că avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD, care și-a câștigat mandatul pe lista PSD, așa că cer PSD să se pronunțe - fie susține această manifestație, fie retrage sprijinul politic al lui Petrariu care a organizat această grevă".

"Tot ce putem face sunt gesturi și acțiuni rezonabile și raționale în care să explicăm situația în care ne găsim. Nu pot eu răspunde pentru un gest irațional", a declarat primarul general.

"Nu cred că se va ajunge ca 5.000 de oameni să fie dați afară simultan", a mai spus el.

"Suntem într-o situație de criză. Alaltăieri seară am vorbit cu foarte multă lume pentru că anticipam criza care urma.

Nu am vorbit si cu doamna prefect deși am văzut apelul său, pentru că se făcuse târziu și domnia sa are atribuții limitate în această chestiune. Am vorbit cu poliția, cu viceprimarul, cu foarte multă lume pentru a realiza lucrurile de care aveau bucureștenii nevoie – polițiști în intersecții, informare în stații că nu mai vin mijloacele de transport. Am fost conectat cu toate instituțiile, cu domnia sa am vorbit la 6 dimineața ieri", a adăugat Nicușor Dan.

UPDATE 9.20. Sunt câteva vehicule pe traseu plecate de la Autobaza Titan, dar "numărul e nesemnificativ", a declarat Adrian Criț, directorul STB.

"Toate cererile angajaților au fost analizate și în măsura în care s-au putut rezolva, am dat curs.

Bugetul de salarii e 74% din bugetul total. Vă dați seama la ce nivel sunt salariile. Din buget plătim și utilitățile reparațiile, serviciile", a spus Criț.

UPDATE 9.00. La ora 12.00, Tribunalul București decide dacă greva este ilegală, după ce ieri a decis suspendarea protestului.

Și decizia de azi va fi executorie.

UPDATE 8.30. A fost deschis dosar penal în urma grevei șoferilor STB.

Dosarul a fost deschis la Parchetul Judecătoriei sectorului 3, pe legea dialogului social, la o autosesizare a Poliției Transporturi. Polițiștii spun că greva nu a fost declanșată cu respectarea condițiilor legale.

Cercetările sunt in rem, adică vizează fapte, nu persoane.

O altă plângere penală a fost depusă joi seară de directorul STB la Brigada Transporturi, plângere care urmează să ajungă azi la aceeași unitate de parchet.


UPDATE 7.20. Directorul STB, Adrian Criț a declarat la Digi24: "Suntem în aceeași situație ca ieri. Suntem deschiși dialogului, ne cerem scuze bucureștenilor.

Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situație. Sentința judecătorească e executorie. Angajații să înțeleagă că își periclitează locul de muncă.

Cineva, cu bună știință, a încălcat contractul colectiv de muncă.

Fiecare angajat să apeleze la conștiința proprie. Pe traseu sunt trei vehicule.

Executorii judecătorești merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afișarea deciziei. Azi, instanța se va pronunța cu privire la legalitatea grevei".

UPDATE 7.15. Mihai Trancă, sindicalist al șoferilor STB, a spus că aceștia cer demisia directorului general.

Dacă directorul își dă demisia, toată autobaza Ferentari iese pe traseu, a spus el.

Din noiembrie 2021 nu au avut discuții cu nimeni privind revendicările lor, a declarat sindicalistul.


Primarul general al STB este la sediul companiei și discută cu directorul general Adrian Criț.

Situația a fost anticipată de STB de joi seara, într-un comunicat. "Personalul implicat în greva ilegală care a paralizat Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca această grevă să continue și vineri", a anunțat joi seara Societatea de Transport București (STB) SA.

Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.

"Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru", se arată în comunicat.

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu au circulat deloc joi, după ce șoferii STB au intrat în grevă. Ei cer salarii mărite, condiții mai bune de muncă și demisia directorului general. Mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocați în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns.

Nicușor Dan a vorbit joi seara, la Digi24, despre greva de la STB. Primarul general spune că hotărârea instanței este executorie și că cine nu o respectă comite o infracțiune.

"Nu vreau să ajungem la momentul în care să individualizăm persoană cu persoană", în cazul în care decizia luată de Tribunalul București nu va fi respectată de șoferii și vatmanii societății de transport. De asemenea, primarul general al Capitalei a mai spus că dorește să aibă un dialog cu angajații STB, "dar nu prin intermediul acestui lider penal", făcând trimitere la Vasile Petrariu, șeful sindicatului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
COP29 climate summit kicks off in Baku​​​​​​
Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului