Șoferii STB refuză să revină pe traseu, în ciuda deciziei Tribunalului: „Azi e exclus să mai ieșim. Nu am primit încă nicio decizie”

Data actualizării: Data publicării:
autobuze
Sursa foto: Primăria București (PMB)

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu au circulat deloc joi, după ce șoferii STB au intrat în grevă. Ei cer salarii mărite, condiții mai bune de muncă și demisia directorului general. Mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocați în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns. 

UPDATE 19:40: Societatea de Transport București le cere angajaților „în mod public” să respecte decizia Tribunalului de suspendare a grevei și să revină de urgență pe traseu. „Ignorarea deciziei judecătorești poate genera dosare penale”, atrage atenția STB, care avertizează că există posibilitatea ca greva să continue și vineri.

UPDATE 18:30. Angajații STB refuză să revină pe traseu, în ciuda deciziei Tribunalului de suspendare a grevei. Potrivit liderului de sindicat Vasile Petrariu, astăzi este exclus ca autobuzele, troleibuzele și tramvaiele să mai circule. „Nu am primit încă nicio decizie, nicio comunicare de la tribunal, doar am văzut la televizor”, spune acesta.

„Nu am primit încă nicio decizie, nicio comunicare de la tribunal, doar am văzut la televizor. Dacă asta va fi decizia, îi vom informa pe oameni şi oamenii vor decide ce au de făcut. Suntem obligaţi să-i informăm, iar oamenii vor decide, pentru că şi până acum noi nu am avut treabă cu acest conflict. S-a tot vehiculat că e grevă, dar nu, nici pe departe, pentru că nici nu aveam cum să facem grevă. Îi vom informa pe oameni şi rămâne la latitudinea lor, desigur”, a afirmat Vasile Petrariu.

Citiți și:
Nicușor Dan: Discut cu angajații STB, dar nu prin intermediul „acestui lider penal”

Anterior, liderul sindicatului reprezentativ din STB a subliniat că nici conducerea STB şi nici Primăria nu au contactat angajaţii în timpul zilei de joi pentru a rezolva conflictul.

Cu toate acestea, primarul Nicușor Dan spune că este în continuare deschis dialogului, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns de la vreu sindicalist la invitaţia de a dialoga.

Edilul a avut și un mesaj pentru Vasile Petrariu: „Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forţe politice şi nu salariaţi, care îşi folosesc poziţiile sindicale pentru interese personale şi pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureştenilor”, a declarat edilul general.

UPDATE 16:00. Tribunalul Bucureşti a admis joi cererea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) de suspendare a grevei declanşate de sindicalişti, activitatea în transportul public din Capitală urmând a fi reluată imediat.

Decizia instanţei este executorie.

UPDATE 14.00. La Tribunalul București a început procesul în care magistrații judecă cererea de suspendare a grevei.

Decizia de azi este executorie, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să reia activitatea dacă judecătorii decid că greva este ilegală, chiar dacă hotărârea poate fi contestată.

Pe de altă parte însă angajații STB susțin că ei nu au organizat o grevă, ci un protest spontan, din cauza nemulțumirilor pe care le au.

UPDATE 11.40. Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a depus la Tribunal o cerere în care solicită judecătorilor suspendarea grevei declanşate de sindicalişti.

De asemenea, într-un alt proces deschis la tribunal, STB solicită ca magistraţii să constate nelegalitatea protestului organizat de angajaţii STB.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a stabilit termen de judecată pentru joi, ora 14,00, iar cu privire la al doilea, pentru vineri.

Nicușor Dan: Nu e o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat

UPDATE 9.00. Greva de la STB este o acțiune ilegală și foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni, a declarat primarul general Nicușor Dan. El a subliniat că nu e o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat. Primarul general l-a acuzat în mod direct pe liderul Vasile Petrariu și a spus că are dovezi contra lui și va depune plângeri penale.

"Acțiunea în instanță e depusă la Tribunalul București de STB, care cere să se constate că acțiunea e ilegală. Privind litigiul de muncă, va fi o cerere de intervenție din partea municipalității, pentru că greva afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

Nu e o grevă spontană, ci orchestrată de sindicat, avem dovezi, avem scrise și depuse plângeri penale contra liderilor de sindicat care au orchestrat. Este o grevă politică, principal responsabil e Petrariu, consilier PSD în Consiliul General. Avem dovezi contra lui.

Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor și să reia activitatea. Șoferii care participă să știe că sunt deschis la dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat. Aștept să desemneze reprezentanți cu care să stăm de vorbă", a declarat Nicușor Dan.

Vedeți și: GALERIE FOTO Cum arată traficul din București în timpul grevei STB. Pe șosele sunt ambuteiaje, la metrou e aglomerație

UPDATE 8.30. Sunt ambuteiaje deja în sectoarele 4 și 6 din București.

În zona Unirii, coada de mașini are sute de metri. 

Zeci de polițiști de la rutieră dirijează traficul pe principalele bulevarde.

Prefectura București le-a cerut polițiștilor și jandarmilor să meargă în stații să să îi anunțe oameni să nu aștepte pentru că este grevă.

UPDATE 8.15. Metrorex a anunțat că introduce în circulație toate trenurile disponibile și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil, a anunțat compania.

Pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul stațiilor, prin impiegații de mișcare și la nivel centralizat, prin operatorii de circulație. Sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, se va realiza pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp, a anunțat compania.

Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2).

UPDATE 7.35. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) şi la salariaţii operatorului să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană, în condiţiile în care joi dimineaţa nu a fost scoase pe traseu niciun vehicul din cauza unui protest al salariaţilor.

"Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou", a anunţat TPBI într-un comunicat de presă.

Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală de stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei.

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă în această dimineață. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă în această dimineață. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

UPDATE 7.20. Au apărut deja primele efecte ale protestului spontan al angajaților STB. Aplicațiile de ride sharing aplică deja tarife mai mari în urma cererii crescute.

De exemplu, la una dintre aplicații apare chiar un anunț potrivit căruia tarifele sunt crescute de 2,5 ori ca urmare a cererii crescute. Pentru un traseu din zona Cotroceni până la aeroportul Henri Coandă, care în mod normal ar costa 40 de lei, acum prețul depășește 100 de lei. La curse care în mod normal costau 10 lei, acum sunt 30 de lei.

Pe de altă parte, la metrou este aglomerație încă de la prima oră, pe peroane fiind sute de persoane.

Directorul STB: Greva este ilegală. Dacă vor majorări salariale, angajații trebuie să presteze activitatea

UPDATE 7.05. Directorul STB, Adrian Criț: "Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală.

Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile.

Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite.

Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere.

Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat.

Cred că angajații vor să își păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale trebuie să presteze activitatea.

Azi a ieșit un troileibuz de la Vatra Luminoasă. A fost sunat de liderii de sindicat și a trebuit să se întoarcă la depou.

La ora 8 trebuiau să fie în trafic 1.400 de mijloace de transport. Acum circulă doar concurența care știe să eficientizeze.

La ora 9.00 vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale.

Am discutat dimineață cu unii șoferi, unii vor să iasă dar nu sunt lăsați de alți angajați.

Am vorbit la telefon cu primarul general și cu viceprimarul care mă aștepta dimineața la ora 4.00. în Primărie.

Interesele sindicale trebuie să înceteze în această companie și consider că Vasile Petrariu va ruma calea lui Rădoi -(lider de sindicat la metrou - n.r.).

Sidncialiștii nu au ajuns ieri la un consens după discuțiile cu o parte din Consiliul de Administrație. Azi îi invităm la ora 14.00 la discuții pe venituri și cheltuieli".

Lider de sindicat: Revendicările noastre nu au fost soluționate, directorul general, arogant, nu a demisionat

UPDATE 6.58. Vasile Petrariu, președintele de sindicat al STB: "Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului pentru că cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru că nu ne-au băgat în seama, nu au luat în seama avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris. Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii.  

Este imoral și îi incită și deranjează pe oameni faptul că pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, pentru ei nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din consiliul de administrație se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să nu iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1000 de oameni să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia".


Știrea inițială

La ora 5, șoferii nu au plecat din autobaze.

Este o grevă spontană, după ce ieri 700 de angajați ai Societății de Transport București au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general.

Îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Și cer imperativ majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 - 4.200 de lei.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține primăriei generale spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă. Dar că acestea nu pot avea loc în acest moment, deoarece primăria nu a stabilit bugetul pentru acest an. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare.

Adrian Criț spune că greva din această dimineață este ilegală și că va face o plângere penală. 

De asemenea, STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.

"Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană", se menţionează în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.

STB îşi cere scuze bucureştenilor pentru inconvenienţele create şi îi asigură că depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei