Cristian Tudor Popescu a dezvăluit, vineri seară la emisiunea „Cap limpede”, o parte necunoscută a lui Mihai Eminescu: geniul satiric. Gazetarul a vorbit și despre teoria nedovedită care spune că Mihai Eminescu ar fi descoperit teoria relativității înaintea lui Albert Einstein. „Jignim înalta cultură și inteligența remarcabilă a lui Eminescu”, a spus el, comentând pe final și o fotografie în care poetul a fost sărbătorit de un sobor de preoți cu colivă, banane și ananas.
„Frumosul Adonis e iubit cu pasiune de Doamna X, însă Adonis are un caracter foarte sburdalnic şi-i place să imiteze fluturul zburând din floare în floare. Doamna X, simţind că amantul său o înşală cu una din prietenele ei cele mai intime, prietenă foarte cunoscută în Bucureşti prin pieptul său de cauciuc şi prin toaletele-i zgomotoase, s-a decis să-i surprindă în flagrant delict. În acest scop s-a pus la pândă şi a aflat că culpabilii îşi daseră întâlnire alaltăieri într-un otel depărtat din capitală. La ora indicată, pe când amanţii se pregăteau să-şi dea probe elocvente de amor, doamna X, ca Nemesis, zeitatea răzbunărei, năvăleşte în cameră şi, nici una nici două, apucă de coade pe infidela amică. Vai! coadele erau false şi-i rămân în mâini. Furioasă, vindicativa amantă o apucă de gât spre a o sugruma şi-i zgârie obrazul cu unghiile-i formidabile, cu rizicul de a-i scoate ochii. În acest timp, Adonisul, profitând de învălmăşeală, o şterge repede din cameră, cu capul gol şi cu îmbrăcămintea în dezordine, se suie într-o birjă şi dispare. Cu mare greutate servitorii otelului au putut scoate pe infortunata femeie din ghearele teribilei sale antagoniste. De două zile, această victimă a amorului n-a apărut pe şosea. Gurele rele afirmă că-i va trebui mai bine de o lună pentru ca figura ei să-şi poată lua aspectul obicinuit. O amor, tu ai pierdut Troia!”
„Cui aparține acest text? Seamănă a Caragiale, nu? Dar nu răsare. Textul îi aparține lui Mihai Eminescu. Nu s-a jucat deloc, nu știe lumea. Eminescu e perceput ca Luceafărul, e neguros, e romantic, lințolii, amor fatal, toată această recuzită a romantismului, bineînțeles, excepțional folosită de Eminescu, genial! Dar nimeni nu se gândește că Eminescu avea umor, era un satiric formidabil. Acesta este un text apărut în presă, în Timpul, parcă prin 1879. Dar nu numai acesta, dacă citiți publicistica lui Eminescu, dacă citiți manuscrisele, o să găsiți niște scânteieri de umor formidabil. Despre un ministru spune la un moment dat că este «ministru plenipotențiar al mânării gândacilor la adăpătoare»”, spune Cristian Tudor Popescu.
„Sunt multe fațete ale lui Eminescu care nu sunt cunoscute. El este încremenit în poetul național și oamenii nu știu ce minte brici, rațională avea Eminescu, ce cunoștințe științifice avea. El voia să știe, era foarte la curent cu cultura științifică a timpului său”, a completat gazetarul.
„Am văzut și pe digi24.ro (noi nu am publicat o asemenea știre - n.aut.), am văzut în presă un titlu preluat de colo-colo, îi aparține articolul unui fizician cunoscut, dl. Presură, teoria E = mc2 a fost găsită de către Eminescu sau de către Einstein? Și cică ar fi într-un manuscris al lui Eminescu și de aici a inventat Eminescu teoria relativității! Eminescu a avut o cultură științifică remarcabilă. A utilizat genial ceea ce știa foarte bine, din știință în poezie: Cum planeţii toţi îngheaţă şi s-azvârl rebeli în spaţ'/ Ei, din frânele luminii şi ai soarelui scăpaţi; Asta este viziunea destabilizării sistemului solar, peste miliarde de ani, planetele fiind înghițite de Soare. Deci cunoștea aceste teorii care erau în momentul acela în vogă. Ideea echivalenței masei energie nu i-a venit lui Einstein prima dată. J.J. Thomson imagina o astfel de conversie a masei în cazul creării câmpului electromagnetic. Și până la Einstein au mai fost și alții, unii chiar au scris această formulă cu un 4 pe 3 în față”, a completat gazetarul.
„Să fie foarte limpede, jignim înalta cultură și inteligența remarcabilă a lui Eminescu, punând un astfel de titlu, că a inventat el teoria relativității înaintea lui Einstein. E un kitsch penibil”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
El a comentat în continuare „un echivalent de kitsch, mult mai puternic”, o fotografie în care un sobor de preoți apare cu un mesaj din flori pe care scria „170 MIHAI EMINESCU”.
„Această poză vine de la Arhiepiscopia Moldovei și Bucovinei. E o colivă acolo jos, cu Mihai Eminescu, o sticlă de vin și în dreapta vedem fructele care cresc în mod tradițional în pădurile Bucovinei. În codrii Bucovinei cresc banane și un ananas. Bio! Iar din colivă să vedem cine mănâncă capul lui Eminescu, ăștia care mănâncă papionul o să rămână mai proști. Dar ăia care-i mănâncă capul o să se deștepte, poate se năpustesc în turbare să scrie versuri”, a mai spus gazetarul.
„Eu mă întreb – v-am arătat adineauri ce geniu satiric avea Eminescu – ce ar fi scris el de chestia asta, nu? Minunat! E bine și așa. Și cu coliva aia, și cu bananele. E bine! Bine că scrie acolo Mihai Eminescu și că ne-am amintit de el, pentru că nu știu câtă vreme o să-l mai țină minte lumea”, a concluzionat gazetarul.
Redactor: George Costiță