REPORTAJ. Pasager pe USS Carney, distrugătorul care va comunica direct cu baza de la Deveselu

Data publicării:
uss carney nava FB crop

Insulele Azore, Portugalia. Distrugătorul american USS Carney ajunge în apele europene şi face o oprire de câteva ore într-un mic port din Sao Miguel. Nava de război se face uşor remarcată printre celelalte ambarcaţiuni. Are peste 150 de metri lungime şi cântăreşte nouă mii de tone. Tunurile, lansatoarele de rachete şi de torpile nu pot fi trecute cu vederea. Debarcaderul se umple repede cu sutele de militari care fac parte din echipajul uneia dintre cele mai puternice nave de război a marinei americane. Distrugătorul are la bord şi un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, unul identic cu cel instalat în România, la Deveselu.

Distrugătorul USS Carney trebuie să ajungă la baza navală din Rota, Spania. Acolo au fost trimise deja alte trei nave similare capabile să detecteze şi să doboare rachete balistice inamice. Guvernul american s-a angajat să facă asta încă din anul 2009. Din insulele Azore şi până la Rota este un drum de patru zile prin Oceanul Atlantic. Echipa Digi24 este la bord.

Nava de război poate să atingă o viteză maximă de 52 de kilometri pe oră şi are la bord sisteme de navigaţie de ultimă generaţie.

„Munca mea este să mă asigur că respectăm traseul pe care trebuie să navigăm, că este sigur, că nu o să lovim nimic. Totodată, trebuie să mă asigur că avem viteza potrivită pentru ajunge la timp la destinaţie. Trebuie să ai grijă la adâncime. Atunci când intri în spaţii înguste, trebuie să iei în considerare lungimea. Cu excepţia acestor două lucruri, navigarea este asemănătoare cu cea a unei nave mici”, explică un militar navigator.

Distrugătorul american va rămâne în apele europene timp de cinci ani.

Sosirea navei în Spania a fost calculată într-un moment de importanţă strategică pentru proiectul scutului antirachetră. USS Carney va sta în Marea Mediterană şi va comunica direct cu baza de Deveselu. Concret, dacă rachetele balistice trase de inamic vor fi identificate de radarele de pe navă, dar sunt prea departe pentru a fi distruse de armamentul de la bord, atunci comanda pentru ca ele să fie doborâte va fi trimisă în România. Acelaşi lucru se poate face şi de la unitatea din judeţul Olt. Partea cea mai importantă a acestui sistem îl reprezintă radarul numit Aegis.

„Reprezintă inima sistemului de luptă Aegis, care reprezintă şi inima acestui distrugător. Fără asta, fără radarul inteligent, sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice nu este precis”, spune Peter Halvorsen, adjunct al comandantului navei USS Carney.

„Aegis este un radar foarte complicat. Ne-a luat mulţi ani să-l studiem pentru a putea înţelege capacităţile. Apoi, am învăţat despre ceea ce poate să facă în diferite medii. Este impresionant atunci când ajungi să-l cunoşti în detaliu”, spune un ofițer.

Radarul poate fi observat cu ochiul liber. Seamănă cu un fagure. Are patru laturi și acoperă un unghi de 360 de grade.

„Putem vedea totul până la orizont şi înapoi şi chiar până în spaţiu pentru a putea să ne îndeplinim misiunea de apărare împotriva rachetelor balistice. De obicei, când face câte un tur, nu vorbim niciodată despre el, dar este inima a tot ceea ce vedeţi. Faza a doua o reprezintă baza terestră de la Deveselu, România. Această navă o să fie conectată acolo şi o să aibă posibilitatea să transmită informaţii pentru a proteja o arie mult mai mare. Multe ţări europene vor fi protejate”, spune Peter Halvorsen, adjunct al comandantului navei USS Carney.

Militarii spun că radarul poate să reziste chiar şi dacă nava este atacată şi avariată.

Dacă vă uitaţi la el, puteţi să vedeţi foarte multe celule. Fiecare dintre acele mici celule reprezintă dispozitive care emit radiaţii. Au capacitatea de se reface. Dacă este distrusă o celulă, nu înseamnă că tot radarul este distrus”, spune Peter Halvorsen, adjunct al comandantului navei USS Carney.

În timpul testelor s-a dovedit a fi un sistem foarte eficient. Este dovedit că sistemul poate da jos rachete balistice. În urmă cu câţiva ani, a dat jos un satelit care se apropia de orbită. Nava USS Lake Erie a distrus acel satelit folosind sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice”, spune Kenneth Pickard, comandant al navei.

Locul în care sunt colectate toate informaţiile obţinute de radar este restricţionat pentru camerele de filmat şi aparatele de fotografiat. În schimb, am putut vedea zona de unde sunt lansate rachetele care pot să anihileze orice ameninţare.

„Platforma noastră este dinamică. Oriunde există o ameninţare, această navă poate să acţioneze - fie că este vorba despre o mare sau un ocean. Nava poate fi manevrată pentru a lua o poziţie astfel încât să creeze o umbrelă deasupra zonelor pe care suntem trimişi să le apărărăm”, spune Peter Halvorsen, adjunct al comandantului navei USS Carney.

Proiectilele pot fi lansate la doar câteva secunde unul de celălalt.

Distrugătorul USS Carney este o navă de război complexă. Apărarea împotriva rachetelor balistice nu este singura misiune. De pe apă pot fi lansate atacuri asupra ţintelor de la sol, a navelor inamice sau submarinelor.

Acestea sunt rachete de tip Harpon. Sunt principalele rachete de atac sol-sol. Ne permit ca pe o distanţă lungă să atacăm alte nave de război. Aici ţinem şi rachetele Tomahawk, dar şi rachetele verticale antisubmarin. Munca noastră este să monitorizăm radarele şi sistemele de pe alte platforme: nave, avioane, submarine. Trebuie să urmărim cine este acolo şi dacă reprezintă o ameninţare pentru noi. Toată munca mea este să urmăresc radarele şi să observ dacă rachete inamice vin spre noi. Dacă vine o rachetă înspre noi, suntem echipaţi cu proiectile pe care le putem trage de pe navă pentru a evita ca acea rachetă să lovească”, explică membri ai echipajului.

Pe distrugător lucrează 300 de militari. O parte dintre ei sunt pregătiţi să oprească orice navă suspectă şi să-i interogheze pe marinarii aflaţi la bord. Echipajul este gata să dea o mână de ajutor şi dacă întâlneşte bărci pline cu refugiaţi.

„Această navă poate să trimită echipe care să percheziţioneze alte ambarcaţiuni, putem să răspundem la semnale SOS şi să oferim ajutor umanitar. Putem să facem şi teste pentru a descoperi droguri sau să verificăm dacă cineva transportă ilegal arme sau materiale radioactive. Avem pregătirea necesară şi pentru a ajuta refugiaţi, dacă trecem pe lângă ei. Cu nava anterioară, am găsit o barcă ce se scufunda. Au fost doi supravieţuitori pe care i-am luat la bord. Le-am oferit asistenţă medicală, practic le-am salvat viaţa”, spune un ofițer.

La bordul lui USS Carney pot să aterizeze mai multe tipuri de elicoptere. Sikorsky SH-60 este cel mai des întâlnit pe ambarcaţiunile marinei americane.

De regulă, rolul elicopterelor la bord este de a face evacuare medicală de urgenţă.

„Mai multe tipuri de elicoptere din diferite ţări pot să aterizeze aici. Turnul de control pentru elicoptere este chiar în spatele dumneavoastră”, spune un ofițer.

Printre atâtea echipamente moderne, pe navă se mai păstrează totuşi o tradiţie veche de sute de ani: fluierul.

„Avem un sunet de fluier pentru a atrage atenţia echipajului şi sună aşa. Avem un sunet pentru toată lumea. În felul acesta alertăm tot echipajul că urmează să se petreacă ceva important sau să spună un mesaj important prin intermediul staţiei. Acesta sună aşa”, explică un membru al echipajului.

Nava funcţionează ca un mic oraş. Distrugătorul are o autonomie de 8000 de kilometri dacă merge cu o viteză medie de 35 de kilometri la oră.

„Ţinând cont de cât de mare este nava, avem patru motoare pe USS Carney. Aceste motoare pot să pună în mişcare nava. Viteza maximă este mai mare de 30 de noduri”, spune un membru al echipajului.

Pe distrugător există un punct medical, mai multe cantine, săli de gimnastică şi chiar o frizerie.

„Toţi marinarii de la bord vin aici pentru a-şi face tunsoarea potrivit regulamentelor marinei. Acestea spun că tunsoarea trebuie să se facă o dată la fiecare două săptămâni. Aşadar, facem între 15 şi 20 de tunsori pe zi. De obicei, strângem cam cinci saci de păr în fiecare zi”, spune un frizer.

Viaţa pe o navă de război nu este uşoară. Marinarii trebuie să aibă cel puţin trei calităţi pentru a putea face faţă.

Prima calitate cred că este curajul. Nu este doar o calitate a unui marinar al Statelor Unite, ci este o chestiune valabilă pentru toţi marinarii din lume care depun un jurământ. Trebuie să ai şi foarte multă dedicaţie. Marinarii care lucrează şi locuiesc pe USS Carney sunt plecaţi perioade foarte lungi de acasă. În cele din urmă, trebuie să ai un simţ al umorului dezvoltat pentru a trăi şi lucra aici pentru că suntem plecaţi foarte mult timp şi uneori ne este dor de familiile noastre. Fără acest simţ al umorului care ne dă posibilitatea să râdem de unele incidente care apar, s-ar transforma într-o convieţuire seacă la bord. Pot să vă asigur că asta nu se întâmplă”, spune Peter Halvorsen, adjunct al comandantului navei USS Carney.

Printre marinarii americani l-am întâlnit şi pe Vyacheslav Verbovskiy. Are 22 de ani şi e născut în Ucraina. Acum patru ani, s-a înrolat în marina americană. Se ocupă de departamentul Pompierilor, unul esenţial pentru securitatea la bord.

M-am mutat în Statele Unite când aveam patru ani şi locuiesc în SUA de 18 ani. N-am făcut armată, tatăl meu – da. Și nu aveam foarte mulţi bani pentru facultate şi am decis să mă înrolez în marină. Marina se ocupă de tine. Când sunt aici am un loc unde să dorm, să mănânc, am un loc de muncă. Îmi place foarte mult meseria mea. Am vrut să devin pompier şi iată că sunt. Antrenez personalul, fac exerciţii”, spune el.

„Când sunt acasă vorbesc ucraineană şi rusă şi trăiesc ca un ucrainean sau ca un rus. Gătim mâncare tradiţională, producem mâncarea acasă şi invităm toţi membrii familiei, stăm în jurul mesei, mâncăm şi povestim”, spune Vyacheslav Verbovskiy.

Războiul care se poartă în ţara natală nu-l lasă indiferent.

„Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă acolo. Nu ştiu sută la sută cine are dreptate şi cine greşeşte. Vreau să cred că Ucraina are dreptate, pentru că sunt de acolo, dar nu am toate informaţiile pentru a mă decide, spune Vyacheslav Verbovskiy.

După trei săptămâni petrecute pe ocean, distrugătorul USS Carney a ajuns la baza navală din Rota, Spania. Nava s-a alăturat altor trei dotate cu acelaşi sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. Marinarii vor locui acolo pentru următorii ani. Echipajul a fost întâmpinat de familii, iar în port a fost organizată şi o ceremonie militară.

În lunile următoare, USS Carney va fi trimisă şi în Marea Neagră, unde va participa la exerciţii comune cu forţele navale din ţara noastră. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se modifică programul școlilor din București luni, după alegeri. Activitatea nu va fi suspendată complet
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...