Hohenfels, Germania. Aici este cel mai mare poligon de antrenament al armatei americane din Europa şi centrul unora dintre cele mai importante exerciţii ale Alianţei Nord-Atlantice.
Se întinde pe o suprafaţă uriaşă, de 16.300 de hectare. Aici, în Germania, şi în alte două poligoane din România şi Bulgaria se desfăşoară până pe 13 septembrie cel mai mare exerciţiu aeropurtat al NATO din ultimii 25 de ani.
Concret, Alianţa vrea să-şi testeze capacitatea de a muta dintr-un loc în altul, într-un timp record, trupe pe calea aerului, prin paraşutare. În total, 4.500 de militari din 11 ţări participă la exerciţiu.
„Aceste unităţi sunt gata în câteva zile. Din Statele Unite ale Americii am trimis o brigadă care a ajuns aici şi, în patru zile, a făcut legătura cu militari din alte 10 state. Apoi, în câteva ore, poate să plece oriunde este nevoie”, spune John Nicholson, comandantul forţelor terestre ale NATO.
Federaţia Rusă a profitat de un tratat intenaţional care îi permite să survoleze spaţiul aerian al statelor din Vest pentru a monitoriza ce se întâmplă în Germania. Generalul Ben Hodges, comandantul armatei americane din Europa, susţine că NATO nu are ce să ascundă. Nu acelaşi lucru îl poate spune despre Rusia.
„NATO a arătat întotdeauna transparenţă în desfăşurarea exerciţiilor. Cred că asta ajută la creşterea încrederii. O atitudine total diferită faţă de exerciţiile desfăşurate de Rusia care sunt neanunţate şi la o scară mult mai mare faţă de cum ne antrenăm noi. Felul în care ne antrenăm noi cred că reduce posibilitatea creării unor neînţelegeri”, afirmă Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa.
În perioada următoare, România se va afla în mijlocul operaţiunilor militare NATO. Generalii români au programat pentru acest an peste 370 de exerciţii. Mai mult de unul pe zi.
„La summitul din Ţara Galilor, de anul trecut, toţi şefii de stat şi-au luat angajamentul pentru apărarea colectivă a Alianţei şi au indentificat agresiunea rusă ca fiind o ameninţare la adresa unei Europe paşnice şi libere. Am luat o serie de măsuri de asigurare. De atunci, am făcut o serie de exerciţii în ţările estice, inclusiv România. Vom continua să făcem exerciţii cum ar fi Dragon Ride, în care un regiment de cavalerie al SUA se va muta în România şi va face o traversare a unui râu, alături de trupele româneşti”, anunță John Nicholson.
România este implicată şi în planurile armatei americane. Peste doar câteva săptămâni, vehicule blindate, tancuri şi alte echipamente vor fi trimise în apropierea Portului Constanţa.
„Trimiterea de echipamente militare în România ar trebui să înceapă peste câteva săptămâni. O să ne ia aproximativ un an pentru a aduce toate echipamentele necesare pentru a echipa o brigadă întreagă. Îmi imaginez că vom vedea echipamente militare americane destul de curând. Locaţia - pe care noi o numim European Activity Set - din România o să fie gata parţial până la sfârşitul acestui an, o altă parte va fi gata la anul”, precizează Ben Hodges.
Echipamentele vor folosite pentru exerciţii de antrenament care vor avea loc în principale poligoane din ţară şi la Centrul de Instruire de la Cincu, din judeţul Braşov. NATO nu trebuie să se pregătească doar pentru a face pericolului din est. Statul Islamic reprezintă o ameninţare pentru toate ţările membre. Unele au fost deja lovite de fundamentalişti . A doua mare problemă venită din sud este este migraţia.