Pentru că în fiecare zi aflăm despre foarte multe case superbe din Bucureşti care sunt fie în paragină, fie dărâmate, noi am căutat şi excepţii, care nu sunt puţine. Insule de normalitate, salvate şi locuite. Nişte spaţii autentice, păstrate ca atare şi restaurate, pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare.
Digi 24 va arată câteva dintre casele boierești din Capitală, locuite astăzi chiar de urmașii celor care le-au construit. E vorba de familii istorice care au dat României personalități de primă mărime.
De la voievozi la oameni de cultură, politicieni și militari. Istoria lor face parte din identitatea noastră, a tuturor.Trebuie doar să o descoperim. Veți intra în spații cu personalitate care păstrează, prin obiecte și decor, memoria celor de demult. Îi veți cunoaște și pe urmașii lor, care duc povestea maideparte.
Casele sunt foarte diferite, la fel şi proprietarii lor. Veti recunoaşte construcţii clasice, în stil neobrâncovenesc sau case cu arhitecturi cubiste, din perioada interbelică. Locuitorii lor de astăzi au luptat să le păstreze și să reconstituie atmosfera de odinioară.
Veți descoperi interioare pline de farmec, aranjate cu bun-gust și decență, unde obiectele de familie conturează un spațiu cu personalitate. De la proprietari, veți afla povești despre strămoși remarcabili, despre rezistență și memorie, despre cum să-ți recapeți identitatea când ai pierdut aproape tot.
În zilele următoare puteți urmări un reportaj despre casa academicianului Bălăceanu-Stolnici, care a pictat mai multe tablouri de familie din memorie, un altul despre casa scriitorului Alexandru Paleologu, dar și altele despre alte case mai puțin cunoscute, de exemplu cea a unui urmaș al familiei Calimachi.
Urmăriți reportajul de astăzi, „Casa Lecca - victorie împotriva atacului la demnitate”, aici.