România participă la exerciţii militare cu tehnică de acum patruzeci de ani. Câţiva mecanici şi ingineri fac ca tancurile şi blidatele, aceşti coloşi de zeci de tone, să se mişte încă. Un reportaj în exclusivitate Digi24.
Să repari un tanc nu este uşor. O spune unul dintre mecanicii cu experienţă. Nicolau Marin demontează tancuri de peste 37 de ani. În ultima perioadă nu are nicio clipă de răgaz, se fac tot mai mult exerciţii militare iar vehiculele trebuie pregătite.
Carol Marincea, mecanic: „Provocări sunt foarte multe. Tehnica începe să devină mai nouă. Deci, trebuie să asimilăm tehnica nouă care înseamnă sistemul de apărare şi de protecţie.”
Tancurile româneşti sunt vechi. Acest model a intrat în dotarea armatei la începul anilor '80. Una dintre cele mai dificile sarcini pentru mecanici şi ingineri este mentenaţa motorului. Cântăreşte peste cinci tone.
Lt. col. Nicolau Marin, inginer şef: „Este un agregat energetic. Monobloc care curinde motorul şi transmisa tancului TR 85 M1. Acesta este inima tancului. Are o putere de 180 de cai putere şi duce un tanc de 52 de tone.”
Motorul a fost recent reparat şi este gata să fie montat pe tanc.
Dacă se cere revizia unui tanc, specialiştii au la dispoziţie 30 de zile să-l repare. Aşa spune legea. Termenul este uneori depăşit.
Lt. col. Nicolau Marin, inginerul şef al Centrului de Mentenanţă: „Beneficiarul este întotdeauna dornic să le aibă cât mai repede. Dacă se poate a doua zi. Din păcate noi putem răspunde promt în măsura în care dispunem şi de pisele necesare. După cum ştim o parte dintre furnizorii acestor piese au dispărut. Încercăm să găsim noi furnizori.”
Inginerii şi maiştrii militari nu au doar tancuri la reparat. La exerciţii sunt folosite şi alte vehicule blindate. O parte dintre bătrânele TAB-uri care au fost şi pe front, în Afganistan, sunt acum reparate.
Lt. col. Nicolau Marin, inginerul şef al Centrului de Mentenanţă: „După terminarea reparaţiilor la instalaţia electrică, ce se desfăşoară acum, să meargă la atelierul de vopsitorie şi să fie vopsit.”
În atelierul de reparaţii ajung şi pistoalele militralieră AK47.
Plt. maj. Mitroi Cristian, subofiţer al Centrului de Mentenanţă al Forţelor Terestre: „Se schimbă percutoarele. Arcurile care sunt decalibrate, se curăţă piesele de lemn şi se înlocuiesc cele care sunt uzate.”
Şeful Forţelor Terestre dă asigurări că există un plan clar pentru înlocuirea tehnicii militare vechi.
Gen. Dumitru Scarlat, şeful Forţelor Terestre: „Trebuie să ştiţi că aceste echipamente sunt destul de vechi şi faptul că ele funcţionează şi le-aţi văzut rulând este meritul personalului de la mentenanţă. Pentru faptul că două procente sunt pentru apărare noi am făcut un plan pe 10 ani pentru schimbarea lor.”
Bugetul alocat Ministerului Apărarii în acest an a fost de 2,5 milioarde de euro.