Mesajul unui luptător SIAS pentru politicieni

Data actualizării: Data publicării:
luptator sias

În România luptă împotriva grupărilor periculoase, peste graniţă este observator al OSCE. Unul dintre mascaţii poliţiei s-a ferit de gloanţe şi rachete aproape doi ani în estul Ucrainei. Ofiţerul a fost trimis într-unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe planetă de autorităţile internaţionale ca să raporteze totul despre conflictul dintre pro-ruşi şi ucraineni. Reporterii Digi24 au stat de vorbă cu luptătorul român şi l-au surprins chiar la un antrenament de tragere.

Trăgător de elită şi luptător în unitatea de intervenţie a Poliţiei Române. Mâinile îi sunt iuţi şi tăbăcite de la armele pe care le mânuieşte cu iscusinţă în fiecare zi, dar privirea e blândă.

Cătălin Zevedei, Zeve, aşa cum îi spun colegii, e ofiţer la Serviciul de Acţiuni şi Intervenţii Speciale. Familia sa ştie că lucrează „la mascaţi” şi nu are o slujbă tocmai uşoară. Cătălin şi colegii săi au misiunea să-i prindă pe cei mai periculoşi oameni din România. Traficanţi de droguri sau arme, cămătari, proxeneţi ori asasini plătiţi.

În aproape 15 ani de muncă în Poliţie, Zeve a avut de-a face cu toţi. O singură misiune o să-i rămână, însă, în minte. S-a întâmplat în timpul celor doi ani în care a fost observator OSCE în estul Ucrainei, zona fierbinte Doneţk – Lugansk.

Eram în ruinele aeroportului, se stabiliseră de părţi. Acolo erau soldaţi ucraineni ucişi şi prinşi în ruinele terminalului şi s-a hotărât de părţi o încetare a focului pentru a recupera rămăşiţele. Într-una dintre zile, cineva n-a mai ţinut cont de această încetare a focului şi am auzit explozii mai îndepărtate. La câteva secunde am zis să strângem, să mergem. Era încălcare şi la fiecare încălcare se relua protocolul. N-am mai avut timp, au venit două proiectile la 150-200 de metri. E foarte periculos. Au căzut pe pista de aterizare a fostului aeroport, le-am şi văzut. La nici o secundă, simţi suflul. Astea sunt momente în care te gândeşti de două ori. Preţuieşti viaţa şi nu uiţi că eşti într-o zonă de conflict. Trei luni am stat în acel aeroport, după ce fusese cucerit de separatişti. A fost o experiență grea. Intri într-un garaj subteran al unui terminal. Auzeam loviturile de artilerie şi mortiere. Aveam două plăci de beton deasupra, ne gândeam. Doamne, daca trece de una dintre ele”, povestește Cătălin Zevedei, luptător SIAS.

Zeve a făcut parte dintr-o echipă internaţională de ofiţeri de elită. A fost singura echipa acceptată de separatiştii pro-ruşi. Niciunul dintre observatori nu avea voie să poarte arme şi era obligat să respecte regulile impuse de separatişti. Patrulau şi aveau misiunea de a raporta organizaţiilor internaţionale tot ceea ce se întâmplă.

„Oamenii sunt cei mai afectaţi. Soldaţii ştiu ce-i aşteaptă. Populaţia civilă, de ambele părţi ale liniei de contact, are mult de suferit. Sunt oameni care vor să treacă dintr-un sat în altul sau într-un oraş să-şi ridice pensia. Drumul e pe linia de contact, un drum de 30 de km se face în 2 zile. Trebuie să treci prin 5, 6, 7 checkpointuri. Sunt reguli stricte pentru libertatea de mişcare a civililor. Oamenii rămân de multe ori în zona gri a checkpointurilor, iar noaptea se trage, sunt poziţii militare şi au fost ţinte pentru ambele părţi”, mai spune el.

Curaj, Lege şi Onoare. Împreună cu sigla unităţii sale, acestea sunt cuvintele inscripţionate pe umărul lui Cătălin. Aceleaşi cuvinte i-au călăuzit şi cariera. Le-a respectat şi le-a apărat, iar asta l-a adus sănătos acasă din fiecare misiune. Îşi iubeşte meseria şi va folosi tot ceea ce a învăţat în Ucraina ca să şi-o facă şi mai bine.

„Ține de politicieni, de diplomaţii noştri ca să nu ajungem niciodată acolo. E un eşec al lor dacă vreodată, pe aceste meleaguri, vom avea un război. Suntem un popor binecuvântat şi suntem norocoşi. Ar tebui să ţinem de asta. Sunt neajunsuri peste tot, avem cu toţii, altele sunt problemele. Nu poți să-ți închipui cât e de tragic un conflict, cât de mulţi oameni au de suferit. Suntem norocoşi că avem o stare de linişte, de pace şi să facem tot posibilul să o menţinem”, atrage atenția luptătorul SIAS.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...