România furată | Treptele uzinei Aversa de la armament la faliment, astăzi, de la 21:00

Data publicării:
aversa

Bucureşti, Obor. Acum 25 de ani, aici era o platformă industrială. Fosta Întreprindere de Pompe Aversa e acum ultima fabrică rămasă în picioare.

În 2016, la capătul a zece ani de negocieri, licitaţii şi tranzacţii abandonate ori contestate, statul este pe cale să piardă Aversa, definitiv. Odată cu singura fabrică de acest fel din Europa de Est, dispar şi cel puţin 30 de milioane de euro din vechi datorii imposibil de recuperat.

Falimentul are regulile lui. Oborul este frumos. V-aş povesti de Oborul anilor tinereţii mele. Ce frumos era Oborul de atunci! Probabil că acuma îl vom înlocui cu vreun mall”, spune Dan Codescu, inginer tehnolog la Aversa în anii '80.

Inginerul Dan Codescu este unul dintre cei care şi-au pus semnătura pe certificatul de naştere al primei pompe nucleare făcute în România.

„Prima pompă nucleară s-a născut învăţând. (...) Cred că a fost o muncă de vreun an şi ceva”, își amintește Dan Codescu.

Zeci de mii de pompe merg, în anii '80, la export. Anii '90 nu prevesteau un sfârşit-fulger. Sub Guvernul Adrian Năstase, succesoarea FPS, AVAS, începe discuţiile pentru privatizare. Primii interesaţi sunt germanii de la KSB.

Au zis "Băi, nu sunteţi grozavi, dar facem treabă". Şi am mers la FPS. Şi au ieşit foarte supăraţi şi mi-au spus "Dăm 8 milioane de euro şi vrem AVERSA". La care s-a zis "Ce 8 milioane? Unul, atât. Şi restul..." "Ohne rechnung? (trad: fără factură) Nu se poate aşa ceva." Şi a doua zi au plecat”, spune Gheorghe Matei, fost director general.

În aprilie 2006, uzina intră în insolvenţă pentru o datorie de 5.000 de euro. Consecinţele apar peste noapte: proiecte strict secrete dispar sau sunt copiate, iar şefi din Aversa încep să îşi înfiinţeze firme care fac câştiguri rapide din pierderile uzinei.

Au fost foarte multe persoane care au plecat cu saci întregi de documentaţie tehnică”, spune Ion Chiţu, fost angajat la AVERSA, lider sindical în anii '90.

Falimentul este declarat oficial în ianuarie 2012. După trecerea mai multor oameni de afaceri care au preluat temporar Aversa, utilajele şi terenurile sunt scoase la licitaţie în 2013 şi adjudecate pentru 17,3 milioane de euro, de trei ori mai puţin decât valoarea lor de inventar.

Cine a intermediat vânzarea, care sunt cumpărătorii, dar şi politicienii care au slăbit poziţia statului, aflaţi marţi seară, de la ora 21.00, la "România furată". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceva ascuns în centrul Pământului ar putea schimba durata zilelor. Descoperirea care pune...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...