Societatea comercială Pionierul S.A. din Bucureşti beneficiază de 75 de ani experienţă fiind, ca să zicem aşa, nepoata vechii societăţi comerciale Talpa, înfiinţată în 1917 cu sucursale în multe oraşe ale României. Dotările recente, liniile tehnologice moderne, personalul de înaltă calificare conferă acestei unităţi capacitatea de a concura pe piaţa liberă cu firme similare din ţară şi străinătate.
Din cele câteva zeci de mii de metri pătraţi pe care funcţiona fabrica pornită de Nicola Prodanof, urmaşa de azi a întreprinderii, firma PIONIERUL SA, mai are doar 16.671 de metri pătraţi de teren şi clădiri pe 10.932 dintre aceştia. Ruinele fostelor ateliere din care ieşeau, în anii '70, pantofi de sport de marcă pentru export au ajuns, cu implicarea foştilor şefi de la „Pionierul” şi a unui businessman israelian, doar o afacere imobiliară controlată printr-un offshore cipriot.
Aflată azi în insolvenţă, compania închiriază rămăşiţele fostei fabrici cu 3,5 până la maximum cinci euro pe metrul pătrat.
De la cluburi la săli de dans pentru copii, de la service-uri auto la tipografii, chiriaşii de azi închid ochii în faţa degradării, ca să platească, în centrul Capitalei, un preţ mic.
Până să intre pompierii în Colectiv, fabrica de încalţăminte „Pionierul” s-a stins, încet, sub ochii celor care au condus-o. Înainte de 1970, aici se făceau pantofi, pâslari şi galoşi pentru piaţa internă. Contractul cu Adidas, semnat în anii '80, a transformat-o în cel mai mare exportator de încălţăminte de sport al României.
„Produceam 4.000 de perechi pe zi, până la 5.000 de perechi pe zi. Aveam până la 5.000 de salariaţi, în două schimburi. Aveam şi tăbăcării, care astăzi aproape au dispărut în ţară”, spune Angela Pache, proprietar de fabrică de încălţăminte, fost director la „Pionierul”.
Primii ani de după Revoluţie aduc la „Pionierul” semnele declinului şi apoi pe cele ale unei morţi sigure. Fabrica rezistă până în anii 2000, dar din 2007 nu mai rămâne în urmă decât o afacere imobiliară cu terenuri râvnite de orice dezvoltator imobiliar. Cine a profitat de acestă situaţie, vedeți diseară, de la 21.00, într-un nou episod „România furată”.