România furată. Centenar, bâlci pe bani publici. Care sunt costurile
Anul acesta, autorităţile locale şi cele centrale s-au întrecut în a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, prin evenimente care mai de care mai costisitoare. De la târguri de zeci de mii de lei, la festivaluri de jumătate de milion de lei.
Primarul Ploieştiului, Adrian Florin Dobre, s-a asigurat personal de buna desfăşurare a evenimentului dedicat Centenarulu.
Adrian Florin Dobre: La 420 de ani de atestare istorică, atestare făcută în timpul domniei lui Mihai Viteazul, ne-am gândit să facem un eveniment prin care să reamintim tuturor ploieștenilor ce a însemnat acel moment și ce a însemnat acel moment istoric pentru întreaga țară. Toate evenimentele pe care noi anul acest le-am făcut sunt sub egida Centenarului. Sunt momentele de tradiție și sunt momentele... și acum urmează să cânte pe scenă o formație care va aduce în atenția publicului melodii din cei 100 de ani pe care i-am parcurs de la Unire, astfel încât să fie și un moment nu numai de amintire de istorie, ci și un moment plăcut în care să rememorăm anumite perioade plăcute ale istoriei noastre.
George Ivaşcu, ministrul Culturii: Aniversarea Centenarului trebuie să se realizeze printr-o abordare şi viziune unitară, pe coordonatele unităţi coeziuni şi consensului naţional în spriritul preţuirii trecutului, valorilor şi tradiţiilor naţionale pe plan intern şi internaţional, precum şi al creării unei baze solide, fundamentate pe conturarea şi stimularea direcţiilor de dezvoltare strategică viitoare a României. S-a alocat suma de 150 de milioane de RON pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri.
Ce bugete s-au alocat
Bani pentru marcarea Centenarului s-au alocat şi din visteriile autorităţilor locale, nu doar de la bugetul Guvernului. Numai de la consiliile județene au plecat în această direcție cel puţin 17 milioane de lei.
Timișul a alocat cel mai mare buget (aproape 2,5 milioane de lei), urmat de Călărași (2,4 milioane de lei), Bistrița Năsăud (aproape 1,6 milioane de lei) Brașov (peste 1.1 milioane de lei) și Mureș (peste 1 milion de lei). La polul opus se află județele Cluj (30.000 de lei), Neamț (peste 21.000 de lei), Iași (10.000 de lei), Dolj (peste 9.000 de lei) și Argeș (3.000 de lei).
De la consiliile județene din Botoșani, Vrancea, Giurgiu și Teleorman nu au fost alocate,oficial, fonduri pentru evenimente destinate Centenarului. Banii vin din alte capitole bugetare însă.
14% din suma totală alocată de Consiliile Judeţene vine de la Timiş: Trebuie să privim în urmă și să vedem efortul pe care l-au făcut înaintașii noștri pentru a reîntregi țara și cred că asta ne dă o mare obligație pentru noi, autoritățile locale, în mod special, de a promova mai departe simbolurile de unitate, simbolurile de mândrie față de țară și de patriotism.
Călin Ionel Dobra, președintele CJ Timiș: Sunt aproximativ 70 de evenimente organizate de instituțiile din subordinea Consiliului Județean sunt proiecte care se desfășoară de ceva ani, pe parcursul timpului, au deja vechime instituțiile în organizarea acestor evenimente, doar că vor fi puțin aparte aceste proiecte, pentru că suntem în anul Centenarului și vor fi marcate și prin identitatea vizuală, care va fi prezentă în cadrul acestor evenimente.
De Centenar, edilii judeţului nu ratează ocazia să îşi reînnoiască promisiunile făcute în campania electorală.
George Ivaşcu, ministrul Culturii: Afirm cu tărie că este o evidenţă de necontestat că pe întreg teritoriul ţării, aproape permanent, se desfăşoară multiple evenimente culturale de tipologii diferite, ceea ce arată o preocupare continuă a societăţii româneşti şi în care aportul şi sprijinul consistent şi de substanţă al autorităţilor locale şi centrale este fără dubii şi determinant.
Sărbătoare la Slimnic
Comuna Slimnic este în Judeţul Sibiu, are cinci sate în care locuiesc aproape 3.600 de oameni.
De la Zilele Comunei Slimnic nu au lipsit oamenii consiliului judeţean.
În şir indian localnicii au pornit spre prima locaţie. Odată ajunşi acolo, poarta era închisă. După minute bune de aşteptare vine şi „băiatul cu cheia”.
Ioan Șurean, primar Comuna Slimnic: Centenar înseamnă pentru mine 100 de ani de la Marea Unire și totodată în perioadele respective au fost foarte mulți inclusiv și cetățeni de-ai noștri care au fost la unirea din Albă Iulia. Sunt foarte emoționat. Și un străbunic de-al meu a fost, a participat la Unire de la Albă Iuliu.
Consiliul Judeţean a dat 12.000 de lei pentru Zilele Comunei Slimnic>
Ioan Șurean, primar Comuna Slimnic: Sătenilor, cu ocazia Centenarului le-am pregătit prima ediție cu mâncăruri tradiționale pentru comună și plus de asta avem două spectacole mari sâmbătă 28 și 29 pe terenul de sport, unde aducem foarte multe ansambluri de muzică populară în memoria Centenarului și bineînțeles avem foarte multe cântece patriotice în ideea această de Centenar.
Primarul spune că banii daţi de la CJ reprezintă 10-15% din costurile evenimentului.
Ioan Șurean, primar Comuna Slimnic: Suntem asociați cu această comună din...oraș din Franța - Pace. Această asociație s-a făcut undeva prin anii 97, deci anul trecut am fost plecați noi în Franța la dânșii, ne-au invitat. Am făcut 20 de ani de când suntem în această asociație.
Reporter: Ce vă place în mod special aici la Slimnic?
Paul Kerdraon, primar Pace: Locuitorii. Tinerii din Slimnic sunt foarte călduroși, foarte plini de viață, foarte primitori. Îmi face mereu plăcere să vin aici.
500.000 de lei pentru „Hora Mare”
Consiliul Judeţean Călăraşi a bugetat Festivalul „Hora Mare” cu jumătate de milion de lei. Festivalul „Hora Mare„, de la Călăraşi, este al doilea cel mai costisitor eveniment organizat în cinstea Centenarului cu bani proveniţi de la consiliile judeţene.
„Seara românească”, dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a fost marcată de 4 ansambluri folclorice româneşti.
Organizatorii, Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, au ales o locaţie prea mică pentru numărul mare de călărăşeni care voiau să vadă dansurile tradiţionale.
Emil Mușat, secretarul județului Călărași: Doamnelor și domnilor, 100 de ani de România Mare - o muncă începută cu greu pe care noi, cu toți, avem datoria să o ducem mai departe, avem datoria ca prin ceea ce facem să fim mai buni și să continuăm acea muncă de creștere a României. Să facem o Românie puternică și mare. O Românie cu români puternici, cu români educați, cu români sănătoși, cu români puternici.
Festivalul „Hora Mare” a ajuns la ediţia cu numărul 26. În 2017, festivalul s-a întins pe 3 zile. În 2018, de Centenar, festivalul a ţinut 5 zile.
Reporter: Seara asta e dedicată special Centenarului.
Călărăşancă: 100 de ani de la ...foarte frumos, dar asta ar trebui menţionat mai mult... să mai învioreze lumea, să mai aducă lumea la realitate, dacă se mai poate, ce se mai poate salva din epoca asta, care nu-i plăcută. Pierdem alt teren, în altă parte - educaţia. La educaţie pierdem foarte mult. Anul ăsta ce s-a făcut pentru Centenar a fost, aşa ce am prins eu, dar se putea mult mai mult.
Comerciant: „De mănânci mici cu muştar ai să trăieşti un Centenar”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News