„Este fără îndoială un moment de răscruce, un moment în care Republica Moldova poate decide, așa cum a făcut-o în 2009, dacă să capitalzeze progresele pe care le-a făcut pe calea spre UE sau să abandoneze și să se lanseze către o călătorie necunoscută”, a spus Marius Lazurcă.
„Sentimentul meu e că alegătorii din Republica Moldova vor ști să aprecieze importanța acestui moment și să ia deciziile oportune”, adaugă ambasadorul.
El a arătat că țara a avut deja de câștigat de pe urma acordului de asociere cu UE, pentru că datorită dimensiunii economice a acestuia, economia Republicii Moldova face față embargoului impus de Federația Rusă. Marius Lazurcă a mai spus că România a devenit princpalalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o creștere de peste 20%, iar exporturile Republicii Moldova în România au crescut cu peste 25% în acest an.
Moldovenii de peste Prut au tot mai multă încredere în România, iar acest lucru îi face să fie mai dornici de a-și vedea țara integrată în Uniunea Europeană.
În plus, mai spune ambasadorul, „cetățenii care călătoresc fără vize pot vedea efectele ultimilor ani parcurși de România în UE. Dincolo de ceea ce politicienii le spun alegătorilor, alegătorii pot înțelege că e bine să fii într-o relație directă cu UE, e bine ca cetățenii să circule fără viză, e singurul stat care are acest privilegiu”.
Pe de altă parte, cetățenii Republicii Moldova înțeleg că intrarea în UE e mai complicată. Încep să înțeleagă că există beneficii și că acestea nu sunt distribuite în cercul elitei guvernamentale, sunt pentru toată lumea, Europa este darnică”, mai spune ambasadorul.