Tratamentul cancerului de col uterin: Când este indicată brahiterapia și cum se realizează
Data actualizării: Data publicării:
Testele de screening ajută la diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin sau a leziunilor precanceroase care au potențial malign. În cazul în care se ajunge totuși la acest diagnostic, există mai multe opțiuni de tratament. Care este rolul brahiterapiei în această boală, discutăm cu dr Sorin Bogdan, medic specialist radioterapie.
Cancerul cervical se manifestă clinic târziu în evoluția bolii, adesea după ani de evoluție. Pentru depistarea precoce a bolii, sunt recomandate controalele ginecologice periodice, dublate prin efectuarea testelor de screening indicate de medic. Atunci când este diagnosticat într-un stadiu avansat, cancerul de col uterin necesită tratament complex, multimodal, care poate include intervenție chirurgicală, radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie.
Brahiterapia este o tehnică avansată de radioterapie internă, care permite iradierea țintită a țesutului bolnav prin intermediul unor implanturi radioactive, care administrează o doză mare de radiații, protejând însă structurile anatomice învecinate sănătoase. Procedura nu este dureroasă, are efecte adverse minime și se face ambulatoriu sau cu spitalizare de zi.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro