Prin ce se deosebește boala ficatului gras non-alcoolic de simpla steatoză hepatică
Data publicării:
Ştiaţi că boala ficatului gras non-alcoolic atinge până la 30 de procente din populaţie? Patologia cuprinde un spectru larg al afecţiunilor hepatice, nelegate de consumul excesiv de alcool. Care sunt factorii care predispun la aceste boli, cum se pune diagnosticul şi în ce constă tratamentul ne spune dr. Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie.
Boala ficatului gras poate fi provocată de consumul excesiv de alcool sau de o alimentație bogată în dulciuri și grăsimi, pentru o perioadă îndelungată, de mai mulți ani. De aceea, formele ușoare ale bolii pot fi vindecate prin schimbarea stilului de viață, cu adoptarea unei diete echilibrate și a unei rutine zilnice care să includă și efort fizic. În schimb, dacă boala este într-un stadiu avansat, tratamentul trebuie să înceapă cât mai repede, pentru că pacientul poate dezvolta ciroză sau cancer hepatic.
Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea bolilor de ficat trebuie să se realizeze printr-o abordare multidisciplinară, cu implicarea specialiștilor din mai multe domenii: hepatologie, nutriție, oncologie, endoscopie digestivă, chirurgie hepatică. Afecțiunile hepatice pot fi prevenite sau ținute sub control prin consultații periodice, analize de sânge și investigații imagistice speciale (ecografie abdominală și elastografie hepatică de tip Fibroscan).
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro