Instabilitatea umărului este o afecțiune în care osul brațului „sare” din articulație în urma unor traumatisme diverse, uneori chiar la mișcări ușoare. Atunci când instabilitatea se cronicizează, poate fi nevoie de o operație numită Latarjet. Despre aceasta aflăm mai mult de la Dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie.
Persoanele tinere, active, care practică activități sportive intense, sunt cele mai predispuse la instabilitate de umăr. Aceasta apare prin separarea capului humeral de cavitatea glenoidă, care formează articulația umărului. Instabilitatea articulară se manifestă prin faptul că osul pare că sare din articulație în urma unor mișcări sau a unor traumatisme și, de cele mai multe ori, poate fi „pus la loc” relativ ușor.
Tratamentul instabilității de umăr se face conservator, într-o primă fază. Dacă, însă, instabilitatea rămâne și articulația continuă să cedeze la efort, atunci poate fi necesară intervenția chirurgicală. În fazele inițiale, se poate tenta o reparare artroscopică a ligamentelor, prin operația Bankart. În cazul instabilității cronice de umăr, soluția este o intervenție chirurgicală deschisă, numită operație Latarjet.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro