Cum se stabilește tratamentul pentru cancerul bronhopulmonar
Data actualizării: Data publicării:
Una dintre cele mai agresive forme de cancer, cancerul pulmonar, beneficiază de un tratament multimodal, în funcție de stadiul bolii. Care este rolul radioterapiei în această maladie ne spune dr. Alin Țârlea, medic primar Radioterapie.
Cancerul pulmonar este boala neoplazică diagnosticată cel mai frecvent la bărbații din România și constituie o problemă serioasă de sănătate publică. Din păcate, boala evoluează adesea cu puține semne și simptome, astfel că pacienții se adresează medicului în stadii avansate de boală, ceea ce reduce șansele de reușită terapeutică. Chirurgia toracică, de exemplu, este indicată în special în stadiile incipiente ale cancerului pulmonar, ulterior jucând mai mult rolul de îmbunătățire a simptomelor.
Radioterapia este metoda de tratament cu numeroase indicații în cancerul pulmonar, cel mai adesea ca parte a tratamentului multimodal, alături de chimioterapie, imunoterapie și terapia personalizată, precum și de chirurgia toracică, atunci când este vorba de stadii de boală operabile. Radioterapia externă pentru cancerul bronhopulmonar poate fi administrată în cure clasice, cu numeroase ședințe ale căror doze se cumulează, sau prin stereotaxie, în situațiile cu tumori mici, la care chirurgia este contraindicată.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro